Standart işlerde çalışan personellerin sigortaları günlük ödenir ve günlük hesap üzerinden sisteme dahil edilir. Ancak bazı meslek grupları yıpratıcı işler kapsamında değerlendirilmekte. Bu meslek gruplarına çalıştıkları süreç içerisinde ek prim sağlanır.Yıpratıcı işlerde çalışanlar bir yıllık çalışma sonunda 365 günlük sigortalılık yerine en az 60 gün fazla olmak üzere daha fazla prim ödemiş sayılırlar. Emlak365.com olarak bizlerde bu sigortalılık prim günlerine ilişkin tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz.
YIPRATICI İŞLERDE ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİKSigortalı olarak çalışanların emeklilik hesaplamaları çalıştıkları sigortalı sürecin yanında ödemiş oldukları SGK primi ve belli bir yaşa gelme şartları üzerinden hesaplanır. Yıpratıcı işlerde çalışanların erken emekli olmalarında ki detay ise daha kısa sürede daha fazla prim ödemiş olmaları.Halen uygulamada olan SGK mevzuatı, ağır ve yıpratıcı işte çalışanlara erken emeklilik sağlayan koşullar 01.10.2008 tarihi itibari ile uygulamaya girdi. Söz konusu bu düzenleme ile ağır ve / veya yıpratıcı iş kapsamında değerlendirilen işlerde çalışanların yıllık prim gün sayılarına ek prim günleri ilave edileceği duyuruldu. Karar kapsamında aşaıda yer alan meslek kollarında çalışanlara yıllık 60, 90 ve 180 prim günü ek olarak sağlanır.
HANGİ İŞLERE NE KADAR PRİM GÜN DAHİL EDİLİR?Bazı iş kollarında çalışanlar 12 aylık çalışma süreçlerine 2 ay ek prim alırken bazı meslek gruplarında 12 aylık çalışmaya 3 ay, en zor çalışma koşullarında ise 12 aya 6 ay ek prim sağlanır. En zor çalışma grubunda yer alan mesleklerde çalışanlar 10 yıllık çalışmalarına 15 yıllık prim ödemesi yapmış olurlar.Mesleklere Göre Ek Prim SüreleriYukarıda da belirttiğimiz gibi yıllık primlere eklenen süreler işin zorluk ve yıpratıcılık derecesine göre 60 gün, 90 gün ve 180 gün olarak uygulanır. Bu gruplarda yer alan meslekler ise şunlar;
60 Gün Ek Prim Sağlanan İş Kolları* Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, Sağlık personelleri, Çimento fabrikalarında çalışanlar, Alüminyum fabrikalarında çalışanlar, Döküm fabrikalarında çalışanlar. Kok fabrikalarıyla termik santrallerinde çalışanlar.
90 Gün Ek Prim Sağlanan İş Kolları* Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, Cıva üretim işleri ve sanayide çalışanlar, Asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde çalışanlar, Radyoaktif ve radyoiyoizan maddeler ile yapılan işlerde çalışanlar, Basın ve gazetecilik mesleği ile uğraşanlar, Demir çelik fabrikalarında çalışanlar.
180 Gün Ek Prim Sağlanan İş Kolları* Maden işçisi gibi Yer altı işlerinde çalışanlar.