Afyon lokumu tarifi hakkında bilgi almak için öncelikle Afyon lokumu hazırlarken hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğu, hangi malzemeden ne ölçütte kullanıldığının bilinmesi gerekir. Malzemelerin kullanım sırası ve hangi malzemenin hangi malzemeyle karışması gerektiğini bilmek, hazırladığımız yemeğin lezzetli ve doğru şekilde olması için önemli bir etkendir.
Afyon Lokumu Malzemeleri Nelerdir?
Afyon lokumu malzemeleri genel olarak evlerde halihazırda bulunmakta olan malzemelerdir. Afyon lokumu yapımında gerekli olan temel malzemeler olduğu gibi isteğe göre tercih edilebilen malzemeler de yer almaktadır. Afyon lokumu yapımında kullanılması gereken malzemeler şu şekildedir:
· 1 Su Bardağı Un
· 1 Su Bardağı Toz Şeker
· 1 Litre Süt
· 1 Çorba Kaşığı Tereyağı (Tercihe göre margarin de kullanılabilir.)
· 2 Paket Hindistan Cevizi
· 1 Paket Krem Şanti
· 1 Paket Vanilya
· Fındık veya Antep Fıstığı
· Krem Şanti İçin 1 Bardak Ekstra Süt
Bu malzemeleri doğru sırayla ve doğru şekilde birleştirerek lezzetli Afyon lokumları hazırlayabilirsiniz.
Afyon Lokumu Nasıl Yapılır? (Afyon Lokumu Tarifi)
Afyon lokumu yapmak için öncelikle doğru malzeme seçilmesi çok önemlidir. Daha sonra bu malzemeleri doğru sırada ve doğru şekilde karışım haline getirmek gerekir. Afyon lokumunun yapılışı şu şekildedir:
· Öncelikle Afyon lokumu yapımı için gerekli olan malzemeler hazırlanmalıdır.
· Sonraki aşamada un, toz şeker, tereyağı gibi maddelerin ölçümünü yapmak için birkaç adet bardak ve kaşık hazırlanır.
· Daha sonra karışımı hazırlamak için 1 adet tencere ve hazırlanan karışımın dökülüp buzdolabında bekletilmesi için 1 adet tepsi hazırlanır.
· 1 su bardağı un, 1 su bardağı toz şeker ve 1 litre süt tencereye eklenerek karıştırılır. Bu esnada ocak kısık ateşte yakılmalıdır.
Hazırlanan karışım kaynar duruma geldiğinde karışımın içine 1 paket vanilya ve 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir. Yeni karışım 10 dakika boyunca mikser yardımıyla çırpılır
· Fırına önceden hazırlanmış olan 2 paket Hindistan cevizi dökülür.
· Hazırlanan karışım tepsinin tümünü kaplayacak şekilde tepsiye dökülür.
· Tepsi, buzdolabında yaklaşık 3 saat bekletilir.
· Tepsiyi buzdolabından çıkarmadan hemen önce krem şanti hazırlanır ve önceden hazırlanmış muhallebinin üstüne spatula yardımıyla yayılır.
· Hazırlanan karışım buzdolabında biraz daha bekletildikten sonra rulo halinde kesilir.
· Kesilen ruloların üstüne fındık veya Antep fıstığı serpilerek, Afyon lokumu sunuma hazır hale gelir.
Afyon Lokumu Besin Değeri Kaçtır?
1 adet Afyon lokumu 32,31 kalori içermektedir. 1 adet Afyon lokumunun besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
· Karbonhidrat: 8,04 g
· Kalsiyum: 0,45 mg
· Demir: 0,01
· Potasyum: 1,71 mg
· Yağ: 0,02 g
· Protein: 0,01 g