Bu Yıl Fitre Ne Kadar 2022? Fitre Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

Ramazan ayı yaklaşırken fitre ne kadar, kimlere fitre verilir soruları yeniden gündeme geldi. Haberimizde konuya ilişkin bilgileri verdik.

Ramazan ayına günler kala en çok araştırılan konulardan biri 2022 fitre ücreti oldu. Oruç tutmaya engel bir hastalığı olan ya da farklı bir nedenle oruç tutamayacak olanların, tutamadığı günler için fitre ödemesi gerekiyor. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu yıl verilmesi gereken fitre miktarları açıklandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen fitre ücret, 2022 yılında Ramazan ayı itibariyle başlayacak ve 2023 yılı Ramazan ayının başlangıç tarihine kadar geçerli olacak.

FİTRE ÜCRETİ NE KADAR 2022?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2022 yılı Ramazan ayını başlangıcından 2023 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 TL olarak belirlenmiştir.

Ayrıca fitre veren kişi, bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/ fidye olarak da verebilmektedir. Bu miktar nakit para ile ya da gıda yardımı ile verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fıtır sadakası olarak adlandırılan fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilmelidir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kişinin bunlardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmıyor olması gerekmektedir. Aynı kural zekat için de geçerlidir.

Bu bilgiler ışığında anne, baba, dede ve nine; fürûu ise çocuklar, torunlar ve onların çocukları ile eşler birbirlerine fitre, zekat ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda sayılan kişiler fitre verilmemelidir:

- Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

- Oğul, oğulun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

- Eşine,

- Zengine, asli ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

- Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa,

- Şafiilere göre ise Müslüman olmayanlara verilmez.

Gündem Haberleri