mRNA aşısı yan etkileri üzerine bugüne kadar yapılan en kapsamlı aşı çalışması sonuçları açıklandı. Yapılan araştırma ile beraber 884 bin aşılı, 884 bin aşısız kişi karşılaştırıldı. mRNA Covid-19 aşısı üzerine yapılan araştırma The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.
Dergide yayımlanan "Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting" araştırma raporuna göre mRNA koronavirüs aşısı yan etkisi olarak öne sürülen pıhtılaşma iddiaları çürütüldü. Aşının basit yan etkileri olduğu raporlandı.
mRNA KORONAVİRÜS COVİD-19 AŞISI YAN ETKİLERİ NELER, GÜVENLİ Mİ?
The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan "Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting" isimli araştırma raporunu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayımlayan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu verileri değerlendirdi.
Yılancıoğlu yapmış olduğu açıklamasında "Doç. Dr. Yılancıoğlu, yaptığı paylaşımda, "Böylesine büyük bir kohort çalışmadan sonra aşı güvensizdir diyebilmek için ancak bu kadar büyük bir çalışma gerekir. Artık aşının güvenli olup olmadığı hususu ile ilgili bilimsel olmayan görüşler yerine bilime güvenerek hareket etmek gerekiyor.
Covid-19 enfeksiyonunun etkileriyle ilgili oldukça fazla çalışma var. Hastalığı geçirenler kalp, sinir, böbrek, sindirim sistemi ve neredeyse tüm sistemleri ilgilendiren ciddi sorunlar ile karşılaşıyor ve bu riskler enfeksiyonu geçirmeyenlere göre yüzlerce kat fazla" diyerek aşıların güvensiz olması halinde 1 kişiye dahi yapılamayacağını söyledi. Koronavirüs riskinin aşı risklerinden kat kat fazla olduğunu belirten Yılancıoğlu spekülatif haberlere kulak asılmamasını istedi.
mRNA AŞI HANGİSİ, BİONTECH AŞISI GÜVENLİ Mİ?
Koronavirüs aşısı olarak anılan aşılar arasında Moderna tarafından geliştirilen aşı ile Pfizer tarafından geliştirilen Biontech aşısı mRNA aşılar arasında bulunuyor. Türkiye'de daha yüksek koruyucu etkisi bulunduğu nedeni ile ağırlıklı olarak Biontech aşısı tercih ediliyor.
Son dönemde aşıların güvenirliği kadar koruyucu etkisi de tartışmalara neden olurken Eylül ayı itibari ile kapalı ortamlara giren kişilerden istenen aşı kartı ya da koronavirüs testi de farklı tepkiler oluşmasına neden olmuştu. Özellikle de aşı karşıtları test zorunluluğuna karşı çıkarken pek çok kişi ise sürekli test yaptırmamak için aşı olma fikrine biraz daha yaklaştı.