Binlerce 4/D'li kamu işçisinin ortak talebi tayin hakkı. Çalıştıkları kurumlarda sorunlar yaşayan 4/D'li taşeron işçiler başka kurumlarda görev almak istiyorlar. Çok sayıda taşeron işçi aile birliği olmadan çalıştıklarını ifade ederek tayin hakkı talep ediyorlar. Peki Çalışma Bakanlığı'nın böyle bir çalışması var mı? Müjde ne zaman gelir? Haberimizde ele aldık.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kadrolu taşeron işçilerin son dönemlerde dile getirdikleri en önemli sorunların başında tayin hakkı geliyor.
Özellikle bir 4/D'li çalışanın aile birliğinin sağlanması adına dava açması ve bu davayı kazanması taşeron işçilerin umutlanmalarına neden oldu. Ancak burada kilit rolü olan kurum ise Çalışma Bakanlığı.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN MÜJDE NE ZAMAN GELİR?
Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın taşeron işçilerin tayin konusuna dair bir çalışma hazırlayıp hazırlanmadıkları bilinmiyor. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bu konuda henüz bir açıklamada bulunmadı. Ancak taşeron işçilerin maaş zammı görüşmelerinin 2020 yılının ortasında yapılacak olması, bu konuda çalışma başlatılmamışsa bile fırsatlar oluşmasını sağlayabilir.
2020 yılı asgari ücret görüşmelerinin tamamlandığı tarihten sonra bakanlığın takviminde sadece taşeron işçilerin görüşmesinin olması, tüm taleplerin incelenmesine ve uzun uzun araştırılmasına fırsat verebilir.
Eğer Çalışma Bakanlığı tayin konusunda bir düzenleme hazırlar ve bu düzenlemede mutabık kalırsa Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 4/D'li işçilerin tayin hakkı müjdesini 2020 yılı Temmuz ayında açıklar.
EŞ DURUMU TAYİN HAKKI ÖRNEĞİ
Taşeron işçilerin tayin talebini güçlendiren en önemli husus bir çalışana eş durumu tayin hakkı verilmesi. Bu karar taşeron işçilerin tayin hakkı elde etmelerinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak burada da şöyle bir sorun olabilir. Tayin hakkı tüm taşeron işçilere değilde, eşi kamuda ve farklı yerlerde çalışan işçilere yönelik olabilir. Zira mahmeke ile verilen tayin kararı eşi kamuda çalışan bir taşeron işçinin naklen atamasının yapılması şeklinde olmuştu.