Celal Şengör'den İstanbul depremi uyarısı! Depreme karşı güvenli ve güvensiz ilçeleri açıkladı!

Deprem uzmanları vatandaşlara olası yeni depremler hakkında uyarılarda bulunmaya devam ediyorlar. Dünyaca tanınmış bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör beklenen İstanbul depremi ile alakalı çok ayrıntılı yeni uyarılar yaptı.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin bilançosunun çok büyük olması vatandaşların bu konuya olan ilgisini oldukça yükseltti. Deprem uzmanları da olası yeni depremlere dair bazı açıklamalarda bulunuyorlar. Özellikle uzun yıllardır deprem olacağı konuşulan İstanbul depremi ile alakalı olarak yeni değerlendirmeler yapılıyor. İstanbul depreminin çok kapsamlı bir yıkıma neden olmasından endişe edilirken bu kentin depreme hazır olmayışı bilim insanlarını en çok düşündüren konu oluyor. Deprem konusunda Türkiye’deki uzman isimlerden olan ve dünya çapında tanınan bilim insanı Prof. Dr. Celal Şengör muhtemel İstanbul depremi hakkında bazı değerlendirmeler yaptı.

TUZLA VE YEŞİLKÖY’E UYARI!

İstanbul depreminin bir gün mutlaka olacağını söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul’un kaçınılmaz bir deprem gerçeği var. Ne zaman olacak bunu bilemeyiz ama süre daralıyor. İstanbul’un bazı yerleri bu depremden çok daha fazla etkilenecekler. Yeşilköy’de ve Tuzla’da bu depremin şiddeti 9.0 seviyesine hissedilebilir. Depremin büyüklüğü en az 7.0 olacak ama bunun şiddeti bazı bölgelerde çok daha yüksek hissedilecek. Yeşilköy’ün zemini iyi değil ve hissedilecek olan şiddet fazla olacak. Adalar’da sağlam evler var ama orası da fay hattının burnunun dibinde bulunuyor. Adalar çok şiddetli sallanacak ama tsunami gibi bir tehlike yok.” dedi.

BEYKOZ, ANADOLU HİSARI, BEBEK SAĞLAM YERLER!

İstanbul depremine dair öngörülerini açıklamayı sürdüren Prof. Dr. Celal Şengör, “Elimizdeki verilere göre İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz. Beykoz, Anadolu Hisarı, Bebek buralar sağlam yerler diyebiliriz. Ancak Beşiktaş ilçesi için herhangi bir garanti veremem. İstanbul’da vatandaşlarımızın sahillerden uzak durmalarını öneririm. Mesele Topkapı Sarayı da çok tehlikeli bir yerde. İstanbul’da deprem olduğunda deniz seviyesinin de yükselme ihtimali olduğunu söylemem gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

KAYBEDECEK VAKİT YOK!

İstanbul depremi için önlemlerin bir an önce alınmasını söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul depreme hazır değil ama bunu elden geldikçe tersine çevirmek mümkün. Artık kaybedecek tek bir saniye bile olmamalı. Bunun için konutların dönüşümü için harekete geçilmeli ve deprem planlaması bu kentte ciddi olarak yapılmalı. Bunu yapabilirsek kayıpları biraz olsun düşürebilme imkanı bulacağız. Aksi durumda şu anda yaşanan felaketin çok daha büyüğünü yaşayacağımızı herkes bilmeli.” şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri