Çin Koronadan Bir Türlü Kurtulamıyor

İlk koronavirüs vakasının görüldüğü ülke olan Çin bir türlü salgından kurtulamadı. Tüm dünya salgının etkilerini geride bırakırken, alınan sıkı tedbirlere karşın Çin yeni bir dalgayla daha karşı kaşıya. Söz konusu yeni salgın ile 1 milyar insanın hastalığa yakalanacağı söyleniyor.

Bilindiği üzere ilk koronavirüs vakası Çin'de görülmüş ve yaklaşık 2 yıl boyunca dünyayı etkisi altına alan bu virüs tüm dünyaya buradan yayılmıştı. Alınan sıkı tedbirlere karşın Çin hala koronavirüs tehlikesiyle karşı karşıya. Yeniden yayılmaya başlayan virüsün 1 milyar kişiye bulaşacağı düşünülüyor. 

Çin dünyada ilk kez koronavirüsün görüldüğü ülke olarak tarihe geçti. Tüm dünyaya yayılan virüs nedeniyle insanlar evlerinden çıkamadı, salgının ekonomik etkileri tüm dünyada krize neden oldu. Çin belki de dünya üzerinde en sıkı tedbirleri uygulayan ülke olsa da bir türlü tam anlamıyla salgını kontrol altına alamadı. Yeni bir yayılım dalgasının yaşandığı ülkede milyonlarca insan virüse yakalandı ve yeni dalganın etkileyeceği insan sayısının 1 milyarı bulması bekleniyor.

20 Günde 248 Milyon Virüse Yakalandı

Çin'de normalleşme süreciyle birlikte yeni vaka sayıları açıklanmıyor. Her ne kadar resmi rakamlar açıklanmasa da hastanelerdeki yoğunluk ve insanların çevrelerinden duyduğu hasta sayısındaki artış yeni dalganın varlığının bir kanıtı. Ayrıca yetkililer yeni hasta sayısını saklamaya çalışsa da internete resmi bir belge sızdırıldı.

İnternete sızan söz konusu belgeye göre, 1 ila 20 Aralık tarihleri arasında Çin'in  Pekin ile Guangcou ve Şanghay gibi nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu şehirlerinde 20 günde tam 248 milyon yeni vaka görüldü. Çin'in 25 milyon ile en kalabalık şehri olan Şanghay şehrinde yetkililer nüfusun yüzde 70'inin hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor. 

1 Milyar Kişi Tehdit Altında

Yeni yılda Çin'de hızla yayılan virüsün, büyük şehirlerin yanı sıra kırsal bölgelerde de büyük kitleleri etkilediği bilgisi verildi. Toplamda 100 milyon kişinin yaşadığı Hınan eyaletinde 89 milyon kişi virüse yakalanmış durumda. 80 milyon kişinin yaşadığı Siçuan eyaletinde durum farksız. Şiçuan'da vaka sayısı 64 milyon.

Çin'de salgın artık önüne geçilemez hale geldi. Sağlık uzmanları yayılım hızının bu şekilde devam etmesi halinde 1,4 milyar insanın yaşadığı Çin'de kış aylarına kadar 1 milyar kişinin salgından etkileneceğini söylüyor. Aşılama ve diğer tedbirlerin biran önce artırılması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, artık hastalıkla mücadelede yeni bir safhaya geçildiğini ifade etti.

Sürü Bağışıklığı Oluşmadı

Çin'de yeni ve çok daha kuvvetli bir dalganın oluşma nedenini araştıran uzmanlar, alınan sıkı önlemler ve sıfır vaka politikası nedeniyle nüfusun büyük bir bölümünde virüse karşı bağışıklık oluşmadığı kanısına vardı. Sürü bağışıklığının oluşmaması sebebiyle Omicron varyantının yayılım hızı ve bulaşıcılık yeteneğin göz önüne alındığında, Çin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya.

Gündem Haberleri