CNN ABD'nin Menbiç'ten Çekilmeyeceğini Açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında PYD/PKK terör örgütüne yapılan yardımlara ilişkin çok önemli gelişmeler yaşandı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında PYD/PKK terör örgütüne yapılan yardımlara ilişkin çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri'ne terör örgütlerine yaptığı yardımları kesmesine yönelik yaptığı çağrılar ile de tırmanışa geçti.

Bu çağrıyı yineleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin PYD/PKK terör örgütüne yaptığı silah yardımı, teçhizat desteğini derhal kesmesi, aralarındaki tüm bağları koparması ve Menbiç’ten de çekilmelerinin gerektiğini ifade etti.


Söz Konusu Değil


Bu duruma ilişkin CNN International’da açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, ABD’nin Menbiç’ten çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.

YPG’ye Bırakılmıştı


Menbiç Fırat Nehri’nin batısında bulunmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri 2016 yılından itibaren YPG’ye bölgeyi DEAŞ’tan temizlemesi için silah yardımında bulunmaktadır. Türkiye’nin sınırına 40 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan bu alan, PKK’nin Suriye kolu olan YPG kontrolünde bulunmaktadır. YPG’nin kontrolüne geçen bu bölgede YPG’ye gereken tüm silah ve teçhizat yardımı da Amerika Birleşik Devletleri tarafından sağlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından YPG’ye sağlanmakta olan bu desteğe Türkiye en başından beri karşı çıkmıştır. ABD’ye sürekli bu yardımları kesmesi gerektiğini dile getiren Türkiye’nin bu çağrıları kısmen yanıt bulmuş ancak tam anlamıyla istenilen sonuç elde edilememiştir.

Irak Sınırına Kadar Gidilecek


Afrin operasyonu ve sonrasında gerçekleştirmek istedikleri planlara dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’i teröristlerden temizledikten sonra, söz verdikleri gibi Menbiç’i de teröristlerden temizleyeceklerini aktardı. Ardından da bu harekatı Irak sınırına kadar devam ettirip tüm alanı teröristlerden arındırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

ABD YPG’ye Silah Bıraktırsın


ABD’nin Menbiç’ten ayrılması gerektiğini aktaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin öncelikli olarak terör örgütüne sağlamış olduğu silah desteğini sonlandırarak onlara verdiği silahları toplaması gerektiğini öne sürdü. Ardından terör örgütünün tamamen silah bıraktırılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, son olarak da ABD’nin Menbiç’ten çekilmesinin şart olduğunun altını çizdi.

Ancak Joseph Votel’in yaptığı açıklamalar, Çavuşoğlu’nun bu isteğinin gerçekleşmeyeceğinin sinyalini vermektedir. ABD’nin YPG’ye sağladığı silah desteğinin kesilip kesilmeyeceği konusunda açıkla yapmayan Votel, ABD’nin Menbiç’ten çekilmeyeceğini dile getirdi.

Gündem Haberleri