Cübbeli Ahmet Hoca vehhabilik uyarısı yaptı! Vehhabilik nedir, kurucusu kim?

Fatih Altaylı'nın programına katılan Cübbeli Ahmet Hoca, vehhabilik hareketine karşı canlı yayında uyarı yaptı. Vehhabilik nedir, kurucusu kim, faaliyetleri neler? İşte bilinmesi gerekenler.

Fatih Altaylı’nın konuğu olan Cübbeli Ahmet Hoca, canlı yayında ‘ vehhabilik ‘e karşı uyarıda bulundu. Cübbeli Ahmet Hoca’nın açıklamaları ardından internet arama motorlarında en çok araştırılanlardan biri vehhabilik nedir, Cübbeli neden uyardı gibi sorular oldu.

Vehhabilik nedir?

Vehhabilik, ortaya çıktığından bu yana İslam dünyasında çok yönlü ve geniş bir etkiye sahip dini ve siyasi bir harekettir. Adını hareketin dini yönünün temellerini atan Muhammed b. Abdülvehhab’dan almıştır. Bu adlandırma akımın dışındaki dini çevrelerde, ilmi ve siyasi sahalarda geniş kullanım alanı bulmuştur.

Vehhabilik hareketinin mensupları ise Ehl-, sünnet dairesinde kalan bir ıslah ve dinin aslına dönüşmesini hedefleyen bir ihya olarak gördüğünden, Muvahhidün ya da izledikleri geleneksel dini usule göre Ehl-i hadis ya da Selefiyye olarak adlandırılmıştır.

Birçok İslam ülkesinde, Vehhabilik ile doğrudan ilgileri olmadığı halde ortak bazı görüşmleri ve tutumları sebebiyle kimi gelenekçi ve modernist dini gruplar ya da son yıllarda siyasal İslam radikalizm, dini aşırılık ya da terörle ilişkilendirilen çeşitli grup ve hareketler için de Vehhabi adı yaygınlık kazanmıştır.

Vehhabilik, çeçen bağımsız hareketiyle birlikte Orta Asya ülkelerindeki rejim karşıtı dini – siyasi hareketler için bu ismin kullanılması söz konusu yanlış adlandırmanın öne çıkan örneklerinden biridir.

Vehhabiliğin kurucusu, Arabistan’ın Necid bölgesindeki Uyeyne’de Hanbeli kadısının oğlu olarak 115 (1703) yılında dünyaya gelen Muhammed b. Abdülvehhab’dır.  

Gündem Haberleri