Cumhur İttifakı'nın Milletvekili Sayısı Yetmiyor! Yeni Anayasayı TBMM'den Geçirme Planını Açıkladılar!

AK Parti'ye yakın basın kuruluşlarından olan Akşam Gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasanın TBMM'den geçmesine dair planını açıkladı.

AK Parti'ye yakın basın kuruluşlarından olan Akşam Gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasanın TBMM'den geçmesine dair planını açıkladı. Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısı anayasa değiştirmeye yetmeyeceği için gizli oylama planının devreye sokulacağı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasaya dair açıklamaları sonrasında alevlenen tartışmaların ardından ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa için bir yol haritası belirlediği iddia edildi.



YENİ ANAYASA İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ!



Akşam Gazetesi'nin iddiasına göre yeni anayasa için AK Parti ve MHP'nin hukukçu milletvekillerinden bir heyet oluşturulacak. Heyetteki isimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli belirleyecek. Bu heyet 10 gün içerisinde belirlenecek ve yeni anayasa 6 ayda yazılıp tamamlanacak.



Belirlenen yol haritasının devamında ise AK Parti yeni anayasa ile alakalı olarak diğer siyasi partileri ziyaret edecek ve görüşleri alacak. Alınan bu görüşlere göre anayasada revizyon yapılacak. Teklif tamamlandıktan sonra önce TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Ardından ise yteni anayasa teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Komisyonda kabul edilen yeni anayasa teklifi TBMM Genel Kurulu'na gönderilecek ve burada görüşmeler başlayacak.



TBMM'DE MİLLETVEKİLİ SAYILARI CUMHUR İTTİFAKI'NA YETMİYOR!



TBMM'de her bir madde ayrı ayrı okunarak oylanacak. Ancak burada AK Parti'nin, MHP'nin ve BBP'nin milletvekili sayıları anayasanın kabul edilmesine veya referanduma götürülmesine yetmiyor. Anayasanın refaranduma gitmeden kabulü için 400 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerkiyor. Referansuma gitmesi için ise 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Ancak yapılan hesaplamaya göre yeni anayasa için Cumhur İttifakı'nın bu sayıya ulaşması zor görülüyor.



GİZLİ OY KOZU KULLANILACAK!



Cumhur İttifakı dışındaki milletvekillerinin desteklerini almak için çeşitli formüller üzerinde çalışan Ak Parti'nin yol haritasında gizli oy seçeneği eklendi. Partiler genel görüş olarak anayasaya karşı dursalar da bireysel oylarla referandum yolunun açılması amaçlanacak. Ak Parti kaynakları gizli oy seçeneği ile yeni anayasanın kabul edileceğine inanıyorlar.



Emlak365.com

Gündem Haberleri