Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurmuştu! Kafe ve Restoranlar Ne Zaman Açılacak Son Dakika

Pandemi döneminde en büyük mağduriyeti zorunlu kısıtlama kararına takılan kafe ve restoranlar yaşamıştı.

Pandemi döneminde en büyük mağduriyeti zorunlu kısıtlama kararına takılan kafe ve restoranlar yaşamıştı. Yiyecek içecek sektöründe hizmet veren dükkanlar zorunlu kısıtlama kararı nedeni ile kapatılırken burada çalışan çok sayıda kişi de ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalmıştı.

YERİNDE KARAR DÖNEMİ İLE RESTORAN VE KAFELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Konu hakkında son kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerinde karar dönemine geçiş yapıldığını resmen duyurmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada ise "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak" denilerek 1 Mart 2021 tarihi bir kere daha duyurulmuştu.

Yerinde karar dönemi ile vaka sayısı düşük olan illerde başlanmak üzere Türkiye kademeli olarak yeniden normalleşme dönemine geçiş yapacak. İl hıfzısıhha kurulları tarafından vaka sayısı düşük olan illerde alınan kararlar ile 1 Mart 2021 tarihi itibari ile kafeler ve restoranlar açılacak.

KAFELER VE RESTORANLAR AÇILIYOR MU, 45 DAKİKA MI İZİN VERİLECEK?

Yapılan ilk açıklamalara göre restoran ve kafeler pandeminin tekrar hızla artmaması ve vaka sayısının kontrol altında tutulabilmesi için belirli koşullar altında açılacak. Kafe ve restoranlara girişte mutlaka HES kodu sorgulaması yapılacak. HES kodu olmayan kişilerin kesinlikle mekana girişine izin verilmeyecek. Restoran ve kafeler iç ve dış mekanlara göre ayrı ayrı sınıflandırılacak.

İç mekanlarda kapasitenin en fazla yüzde 30'unun kullanılmasına izin verilecek. Yani örnek vermek gerekirse restoranın iç bölümünde 10 masa varsa bunların en fazla 3 tanesine müşteri kabul edilmesine izin verilecek. Dış mekanlarda ise bu oran yarı yarıya yani yüzde 50 olarak kullanılacak. Dış mekanda bulunan 10 masa için sadece 5 tanesine müşteri alınmasına izin verilecek.

Koronavirüsün bu ortamlarda yayılımını engellemek ve en üst düzeyde önlem almak adına müşterilere restoran ve kafelerde oturmak için zaman sınırlaması getirilecek. Bu süre şu anda 45 dakika olarak planlanıyor.

KISITLAMALARIN KALDIRILMASININ BEKLENDİĞİ, VAKA SAYISI EN DÜŞÜK OLAN 13 İL HANGİSİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan son koronavirüs tablosu haritasına göre vaka sayısı en düşük olan 13 il ise şu şekilde sıralandı;

Batman, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Çankırı, Afyon, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Uşak, Çanakkale ve Aydın.

Gündem Haberleri