Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan seçim tarihi kararı için 8 Mart planı!

AK Parti’nin seçim tarihi ile alakalı olarak çalışmasının ayrıntıları belli oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 Mart’ta seçim tarihi ile alakalı resmi girişimde bulunması bekleniyor.

Siyasette seçim tarihi tartışmaları devam ediyor. Normal takvime göre 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin daha erken bir tarihe çekilmesi AK Parti’nin bir politikası haline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin biraz öne çekilebileceğini daha önce açıklamış ama net bir tarih vermemişti.

BAHÇELİ MAYIS AYI DEDİ!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamada seçim tarihine ilişkin tartışmalarda sis perdesini biraz daha araladı. Seçimler için Mayıs ayını net bir şekilde açıklayan Devlet Bahçeli son sözü milletin söylemesi için muhalefetten seçim tarihinin belirlenmesi için destek talep etti.

MUHALEFET DESTEK VERMİYOR!

Seçim tarihinin belirlenebilmesi için sadece Cumhur İttifakı’nın seçim kararı alması yeterli olmuyor. Cumhur İttifakı’nın TBMM’deki milletvekillerinin sayısı seçim kararına yetmiyor. Bunun için de normal zamanın haricinde bir tarihte seçim yapılabilmesi için muhalefetin destek vermesi gerekiyor. Muhalefet ise 6 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yeni seçim kanuna dikkat çekerek o tarihten sonra alınacak bir seçim kararına destek vermiyor. Bu durumda ise AK Parti’nin elinde seçimleri öne çekebilmek için tek koz kalıyor.

CUMHURBAŞKANI FESHETME YETKİSİNİ KULLANABİLİR!

TBMM’de seçim tarihi ile alakalı bir uzlaşma çıkmaması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisinin anayasal hakkı olan TBMM’yi feshederek ülkeyi seçime götürme yetkisini kullanabilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’yi feshedecek ve seçim kararı alacak. Bu aynı zamanda kendisinin de Cumhurbaşkanı olarak feshedilmesi anlamına gelecek. Seçim sonuna kadar hem TBMM’nin hem de Cumhurbaşkanının görevi devam edecek ama fesih yapılmış olarak süreç ilerleyecek.

8 MART’TA AÇIKLANABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’Yi feshedip seçim kararı almasının ardından karar sonraki gün Resmi Gazete’de yayınlanacak. Bu günden itibaren de 60 gün içerisinde seçimler yapılacak. Ak Parti’nin mutabık kaldığı söylenen 14 Mayıs’ta seçim yapabilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en geç 8 Mart’ta TBMM’yi feshetmesi gerekiyor. Bunun için de tüm gözler bu iki tarihe çevrilmiş durumda.

Gündem Haberleri