Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliğine atadığı Şakir Özkan Torunlar kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliğine atanan Şakir Özkan Torunlar ile alakalı bilgiler merak ediliyor. Şakir Özkan Torunlar kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayınlanan atama kararı ile Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar atandı. Şakir Özkan Torunlar 2018 yılından sonra İsrail'e atanan ilk Türkiye büyükelçisi oldu. Peki Şakir Özkan Torunlar kimdir, nerelidir, ne iş yapar, kaç yaşındadır, hangi eğitimleri almıştır? 

ŞAKİR ÖZKAN TORUNLAR KİMDİR?

1960 yılında Mersin’de doğmuştur. TED Ankara Koleji’ni bitiren Şakir Özkan Torunlar daha sonra eğitim hayatına Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devam etmiştir. 1982 yılında üniversite eğitimi tamamlayan Şakir Özkan Torunlar 1983 yılında Dışişleri Bakanlığı’na girerek çalışmaya başlamıştır.

Şakir Özkan Torunlar Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştığı sırada çeşitli dış görevlerde bulundu. Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı ve Güvenlik İşleri Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2008 ile 2010 yılları arasında Bangladeş Türkiye Büyükelçisi görevini sürdürmüştür. 2010 ile 2014 yılları arasında ise Şakir Özkan Torunlar Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevinde bulunmuştur.

2014 yılında Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürlüğü görevine getirilmiştir. Şakir Özkan Torunlar 2017 ile 2021 yılları arasında da Hindistan Türkiye Büyükelçiliği görevini sürdürmüştür. 2021 yılında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi olan Şakir Özkan Torunlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile 2022’de İsrail Büyükelçiliğine atanmıştır.

Şakir Özkan Torunlar'ın İsrail'e büyükelçi olarak atanması diplomasi anlamında Türkiye'nin çok önemli bir hamlesi olarak değerlendiriliyor. Ortadoğu ile alakalı olarak uzman isimler arasında yer alan Şakir Özkan Torunlar'ın daha önce Filistin Büyükelçisi olmasından dolayı bölgedeki gelişmelere oldukça hakim olduğu bildiriliyor. Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşme adımlarından olan büyükelçi ataması oldukça ses getirdi. 

Gündem Haberleri