Deprem anında ne yapılmalı? AKUT uzmanından hayat kurtaran tavsiyeler!

Deprem anında nasıl hareket edilmesine dair hayat kurtaran bilgileri AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel açıkladı. Deprem anında ne yapılmalı, nasıl hareket edilmeli?

Deprem felaketinin ardından Türkiye deprem gerçeğini bir defa daha acı bir şekilde hatırladı. Olası bir deprem durumunda nasıl hareket edilmesi gerektiği ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Deprem anında yapılması gereken doğru hareketlerin neler olduğu AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel açıkladı.

DEPREM ANINDA NASIL HAREKET EDİLMELİ?

Deprem sırasında insanların ne yapması gerektiği sorusuna yanıt veren AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel, “Sarsıntısı başlangıcında bulunduğumuz yerlerde ağırlık merkezi yere yakın olan yani yüksekliği bel seviyemizde veya daha altında olan eşyaların yanında cenin pozisyonu alıp sarsıntının tamamen geçmesini beklemeliyiz. Yatak adamızda yatağımızın bazasının yanı, salonda koltukların yanı, bir sandık veya içerisi kitap dolu olan bir koli yanı olabilir. Taban oturumu geniş eşyalar deprem sırasında koruyucu olacaktır. Genellikle buzdolabı, çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi gibi eşyaların korunaklı olabileceği söylenir. Bu yanlıştır, ezilmeye dayanıklı malzemeler olmadıkları için çevreleri güvenli olmayabilir.” dedi.

Deprem öncesinde korunaklı alanın önceden belirlenemeyeceğini söyleyen AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel, “Depremde binamızın ne şekilde yıkılacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla korunaklı alanları önceden şurası olacak şekilde planlayamazsınız. Siz kendinize uygun bir alanı seçip cenin pozisyonunda beklemeye geçersiniz. Kolon veya beton parçaları yıkılarak eşyaların üzerine düşecek. Eşyaya çarpan bu parçalarda darbe azalacak ve sizin üzerinize belki de gelmeyecek. Kendinize bir yaşam üçgeni oluşturdunuz. O dakikadan sonra binanızın yıkılmaması gerekir. Yıkılması durumunda sonrası şansa kalıyor.” ifadelerini kullandı.

SAKİN KALMALISINIZ

Deprem anında sakin kalmanın en önemli şey olduğunu söyleyen AKUT Operasyon ve Acil Durum Yöneticisi Serhat Akbel, “Sarsıntıyı hissettiğiniz anda sakinliğinizi korumalısınız. Sonrasında hemen bulunduğunuz yerde korunaklı alanda cenin pozisyonuna geçmelisiniz. 10-15 saniyede binadan çıkılabileceği söyleniyor. Binanın ne şekilde yıkılacağını bilmiyorsunuz. Bir bina 3 saniyede bile yıkılabilir. O kısa zamanı binadan çıkmak için harcamak yaşamda kalma şansınızı azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

Gündem Haberleri