Devlet okullarında tecrübeli ve eski kadrolu öğretmenlerin sınıfına kayıt yaptırmak isteyen velilerden zorunlu bağış adı altında ücret alınıyor.
Çocuklarını daha iyi okullarda, daha iyi eğitim almasını isteyen velilerden her yıl olduğu gibi bu yıl da yasak olmasına rağmen bağış adı altında kayıt parası alınıyor.Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, veliler hiçbir şekilde bağış yapmaya zorlanamaz açıklamasını yaparak; “Buradan bütün yöneticilere, bütün okul müdürlerine, personelime ve velilere talimatımdır. Böyle bir uygulama olduğu söyleniyor. Doğru olmadığını söyleyeyim” açıklamasını yaptı.
Bağış Adı Altında Ücret Alınıyor
Habertürk’ün haberine göre, yasak olmasına rağmen bağış altında alınan ücretleri özellikle ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak çocukların velileri ödüyor. Söylenilenlere göre, sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısının yüksek olduğu bazı okullar, çocuklarını yeni atanmamış, kadrolu ve tecrübeli öğretmenin sınıfına kaydettirmek için para istiyor.
Başka bir söylentiye göre de, okulun ücret talep etmediği halde çocuğunu iyi bir öğretmenin sınıfına yazdırmak için okul yönetimine para teklifinde bulunulduğunu ifade ediliyor.
Tecrübeli Öğretmen Tarifesi
İstanbul Sultangazi'de eğitim ile ilgili yaşanan sıkıntıların nedeninin, okullarda öğretmen değişiminin çok sık yaşanması olarak gösteriliyor. Sultangazi'de yer alan devlet okullarında okula başlayacak öğrencilerin velileri eski kadrolu ve tecrübeli öğretmen arayışı içinde.
Bazı okulların bu istek ile gelen velilerden zorunlu bağış adı altında alınan ücretin dışında öğretmen tarifesi aldıkları iddia ediliyor.
Bu ücretin 500 TL’den başladığı söyleniyor.
5 Bin Lira İstendi
Bu durumun sadece Sultangazi’de değil İstanbul’un birçok semtinde yaşandığı iddia ediliyor. Söylenenlere göre bir okul yönetimi çocuğunu kayıt ettirmek isteyen veliden, istediği öğretmenin okutacağı sınıfa kayıt yapılabilmesi için 5 bin lira istedi.
Zorunlu bağış adı altında velilerden alınan ücretler okul ve semte göre değişiyor. Zorunlu bağışın dışında oturduğu semtteki okulların kalabalık olmasından şikayetçi olan veliler başka semtte yer alan okullara kayıt yaptırmak için yine ücret ödemek zorunda kalıyor.
Kendi oturduğu semt dışındaki okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler ikametgah adresini değiştirerek kayıt yaptırmak istiyor. Bu istek üzerine makbuz karşılığında yine zorunlu bağış ödeniyor. Öğrenci Veli Derneği Başkanı İlknur Kaya, “İstedikleri öğretmenlere çocuklarını vermek isteyen aileler, bu adres değişikliklerini ağırlıklı olarak yapıyor. İdareciler bağış isteyebiliyor. Ücretler semte göre değişiyor” açıklamasını yaptı.
Adres Değişikliğine Ceza
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 68’inci maddesi gereği, 2017 yılı için süresi içinde adres bildiriminde bulunmayanlara 51 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara ise 1038 TL idari para cezası uygulanması öngörülüyor.
Oturduğu semtteki okulların kalabalığından şikayetçi olan ve farklı semtteki okullara çocuklarını kayıt yaptırmak isteyen velilerin farklı adres göstermelerine karşı okul müdürleri de önlemlerini aldı.
Okul müdürleri bu durumun önüne geçmek için velilerden doğal gaz, su ya da elektrik faturası istemeye başladı. İstenilen bu belgeler ile belirtilen adreste oturup oturmadığını kanıtlayamayan velilerin çocuklarının kaydı yapılmıyor.