İstanbul her geçen gün yaklaşılan yeni deprem dalgasını beklemeye devam ederken depreme karşı alınan önlemlerde arttırılıyor.
Gerek gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile depremde yıkılma riski yüksek olan binaların yerine depreme karşı dayanıklı binaların yapılması gerekse de deprem sonrası müdahale çalışmaları büyük bir titizlikle yürütülüyor. Ancak açıklanan veriler yapılan çalışmaların yetersizliğini gözler önüne sermeye devam ediyor. Deprem ile ilgili son derece ciddi bir açıklama da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) tarafından yapıldı.İstanbul Depreme Hazır Mı?
İstanbul deprem haritası ile ilgili çalışmaların en son 1996 yılında yapıldığına dikkat çeken TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erdal Şahan hazırlanan haritanın da hatalar içerdiğini iddia etti. Sadece faya olan uzaklığın temel alınarak hazırlandığı deprem haritası zeminin durumu dikkate alınmadığı için hatalı sonuç verme riski son derece yüksek olan bir harita olarak kayıtlara geçti.
Zeminin bozuk olduğu bilinen Yapılan tespitlere göre Çatalca, Avcılar, Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece'de birinci derece deprem riski olan bölgeler arasında yer almalıydı. Ancak haritada İstanbul'da birinci derece deprem riski olan bölgeler olarak sadece Maltepe, Kartal ve Kadıköy bölgeleri yer aldı. Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası mukayese edildiğinde ise Anadolu Yakası kayalık zemine sahip olduğu için biraz daha şanslı duruyor.
Avrupa Yakasındaki Dolgu Alanları Tsunami Vuracak
İstanbul'un deniz kenarında kurulu bir şehir olması büyük İstanbul depremi ardından tsunami oluşma riskinin de yükselmesine neden oluyor. Deprem sonrası şehri bir tsunami dalgasının vurması halinde oluşan dev dalgalar İstanbul Avrupa Yakası kıyı şeridinin sular altında kalmasına neden olacak.
Özellikle de dolgu alanlarda yaşanacak olan çökmeler nedeni ile sular iç bölgelere kadar hızlı bir şekilde ilerleyecek. Tsunami riskine karşı da önlemler alınması gerek ancak kentsel dönüşümün büyük bir rant kapısı haline getirilmesi, yıkılma riski olan bina sahiplerinin depremin ciddiyetini idrak edememesi gibi nedenler ile çalışmalar bir türlü istenildiği hızda ilerleyemiyor. Depreme karşı dayanıklı binaların yapılmasının yanı sıra deprem esnasında ve deprem sonrasında alınacak önlemler, deprem toplanma alanları olarak belirlenen yerlerin doğru belirlenmesi ve halka gerekli eğitimin verilmesi gibi önlemlerin de ivedilikle alınması gerekiyor. Herkes "büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?" sorusunun yanıtını ararken asıl sorulması gereken sorunun "İstanbul büyük depreme hazır mı?" sorusu olduğu belirtiliyor.