Dünya her gün yeni bir felaketle karşı karşıya kalmaya devam ederken salgın hastalıkların ardı arkası kesilmiyor. İlk olarak tüm dünyada büyük bir kriz yaşanmasına neden olan koronavirüs salgını ile insanlık tarihinde bir ilk yaşanmış ve milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği salgın döneminde uçuş yasakları, sınır kapatma ve sokak yasakları uygulanmıştı.
Koronavirüs aşısının bulunması ile rahat bir nefes alınırken salgında yeniden vaka sayılarında yaşanan artış büyük panik ve korku dalgası yaratmış, aynı dönemde maymun çiçeği hastalığının yayılmaya başlanması ile korku artmıştı. Şimdi de domates gribi alarmı verildi. Peki, bu kış yasaklar yine başlar mı, domates gribi nedir, bulaşıcı mı, ölümcül mü, nasıl bulaşır?
DOMATES GRİBİ NEDİR, BULAŞICI MI, ÖLÜMCÜL MÜ, TEDAVİSİ VAR MI?
Koronavirüs ve maymun çiçeği hastalıkları ile şok yaşayan insanlık bir de yeni başlayan domates gribi salgını ile sarsıldı. Hindistan'dan gelen son dakika duyurusu ile tüm ülkede domates gribi salgını başladığı ilan edildi. Hastalık çocukları etkiliyor ve son derece hızlı bir şekilde yayılıyor.
Hindistan'da ilk olarak Mayıs ayında görüldüğü belirtilen hastalıkta deride beliren son derece ağrılı kırmızı kabarcıklar görüldüğü ve hastalığın çocukları etkilediği açıklandı. Domates gribi özellikle de 5 yaş ve altındaki çocuklarda yaygın olarak görülüyor. Hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanıyor;
Deride ulaşan kötü kırmızı kabarcıklar,
Yüksek ateş,
Ciltte kızarıklık ve hassasiyet,
Yoğun eklem ağrısı.
DOMATES GRİBİ BULAŞICI MI, NASIL BULAŞIR, ÖLÜMCÜL MÜ, TEDAVİSİ VAR MI?
Hindistan'da bugüne kadar 83 çocukta görüldüğü belirtilen hastalığın son derece bulaşıcı olduğu belirtilirken görülen bölgelerde karantina çalışmalarına başlandığı belirtiliyor. Hastalığın aşısı ya da tedavisi olmadığı, sadece görünen çocuklarda bol sıvı tüketimi ve istirahat önerisi yapıldığı söyleniyor.