Kalp kanseri dünyanın en nadir görülen kanser türlerinden biri olması nedeni ile yeniden gündem oldu. Akciğer, meme, yumurtalık, prostat ve rahim kanseri görülme sıklığı her geçen gün artarken kalp kanseri ise görülme sıklığı en düşük kanser türü olarak kayıtlara geçti.
Hatta bazı haber kaynaklarında "kalp kanser olmayan tek organdır!" şeklinde paylaşımlar yapılırken kanserin yayılma hızı kadar neden bazı organlarda daha sık bazı organlarda ise daha nadir görüldüğü de merak konusu olmuştu. Merak edilen sorunun çok araştırılan yanıtı da geldi.
KALP KANSERİ OLUR MU, VAR MI?
Çok nadir görülmekle beraber evet kalp kanseri de görülmektedir. Kalp kanseri yaşam süresi ise kanserin tanı konulduğu evreye göre değişmektedir. Kalpte kanser görülme sıklığının bu kadar az olmasının nedeni ise kalp hücrelerinin sıklıkla yenilenmemesi ve çoğalmamasıdır.
Kanser vücudun kendi üretmiş olduğu bir hastalık olup hücrelerin DNA yapılarında yaşanan sorunlar nedeni ile kontrolsüz bir şekilde hızla çoğalması durumunda ortaya çıkmaktadır. Hücrelerin bölünmesinde yaşanan sorunlar nedeni ile oluşur. Kalp hücreleri ise nerede ise doğuşumuzdan itibaren değişime uğramaz ve uzun yıllar bizimle kalır. Bu nedenle kalp kanseri hücreleri sürekli değişen ve yenilenen organlara oranla daha az görülür. Kalbe yakın organlarda meydana gelen kanserlerde ise kalbe doğru yayılım gösterme riski bulunur.