E-devlet ÇKS başvurusu nasıl yapılır? 31 Aralık’a kadar yapmayana destek ödemesi verilmeyecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen tarımsal destek ödemelerinde bu yıl e-devlet karmaşası yaşanıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerini 31 Aralık’a kadar yaptırmayanlara destek ödemesi yapılmayacak.

Türkiye’de çiftçilere devlet tarafından her yıl ürün ile mazot ve gübre destekleri veriliyor. Milyonlarca çiftçi bu destek ödemelerinden yararlanıyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan bu destek ödemeleri geçtiğimiz aylarda gelir vergisi kapsamından da çıkarılmıştı. Son olarak ise çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerini E-devlet üzerinde yapma imkanı verilmişti.

ÇKS İŞLEMLERİNDE SON GÜN YAKLAŞIYOR!

ÇKS işlemlerini çiftçiler her yıl yaptırıyorlardı. Tarım arazilerini ve yetiştirecekleri ürünleri kayıt altına alan çiftçilere devlet ona göre çeşitli miktarlarda destek ödemesi yapıyor. Bu işlemler bu yıla kadar il ve ilçe tarım müdürlüklerinde yapılıyordu. Ancak e-devlet sistemine geçilince uygulama değişti. Çiftçiler işlemlerini E-devlet üzerinden kolayca yapabiliyorlar.

İŞLEM YAPMAYANA ÖDEME YOK!

ÇKS işlemleri için 21 Aralık tarihi son gün olacak. Bu tarihe kadar işlemlerini yapmayan ve bilgilerini güncellemeyenlere 2023 yılı içerisinde yapılacak olan ödemelerden yararlanma hakkı verilmeyecek. Tüm çiftçilerin bu işlemleri yaptırmaları gerekiyor. Aksi durumda destek ödemelerinden yararlanamama tehlikesi ile karşı karşıya kalıp zararlı çıkacaklar.

E-DEVLET ÇKS İŞLEMİ EKRANI!

E-devlet üzerinden ÖKS işlemi yapmak isteyenler bunu nasıl yapabileceklerini merak ediyorlar. Bunun için önce e-devlet sistemine giriş yapılması gerekiyor. E-devlet uygulamasında arama bölümüne “ÇKS” yazılır. Ekranda “Çiftçi kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu” yazılı hizmet çıkacak. Bu hizmete giriş yaparak yeni başvuru sekmesi tıklanır. Ardından çıkan form doldurularak başvuru işlemi tamamlanmaktadır. Bu başvurular il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından incelenip onaylanmaktadır. Böylece destek ödemelerine dair herhangi bir kayıp da yaşanmamaktadır. 

Gündem Haberleri