e-Devlet'e Gelen Yeni Özellik ile Rekabet Kurumu Uzlaşma Başvuruları Alınacak

e-Devlet üzerinden yeni bir hizmet daha kullanılmaya başlandı. Rekabet Kurumu bundan sonra uzlaşma başvurularını e-Devlet üzerinden kabul edecek.

Rekabet Kurumu tarafından uzlaşma başvuruları, e-Devlet üzerinden alınmaya başlanacak. Konuya ilişkin açıklama Rekabet Kurumu'ndan geldi. İnternet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruda: "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Soruşturmalarda Uygulanabilecek Uzlaşma Usulüne İlişkin Yönetmelik kapsamında teşebbüsler ve teşebbüs birliklerince yapılacak uzlaşma başvuruları e-Devlet Kapısı internet sitesinden 'Rekabet Kurumu Başvuru Portalı' başlığı altından yapılabilmektedir." denildi.

UZLAŞMA VE UZLAŞTIRMA NEDİR?
Uzlaştırma ceza hukukunda, tarafsız bir kimsenin arabuluculuk etmesi ile uyuşmazlığın çözüme kavuşturulabilmesi için mağdur ve failin iletişim kurduğu süreç anlamına gelir. Uzlaşma, bu iletişim süreci sonunda sağlanan anlaşmayı ifade ederi. Uzlaştırma ise tarafların bir araya geldiği süreç anlamına gelmektedir. Hem soruşturma hem de kovuşturma aşamasında uzlaştırma yapılabilir.

REKABET KURUMU UZLAŞMA SÜRECİ VE DETAYLARI
Rekabet Kurumu tarafından alınan uzlaşma başvurularında uzlaşma, her türlü rekabete aykırı davranış açısından uygulanır. taraflar soruşturma raporu hazırlanana kadar uzlaşabilir. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa soruşturma süreci bu durumdan zarar görmez. İdari para cezalarında ile %25 arasında indirim yapılabilir. Tarafların uzlaşma ya da pişmanlıktan yararlanma hakları vardır.

Rekabet Kurumu tarafından ilk uzlaşma kararı, 17 Ağustos 2021 tarihinde duyuruldu. Soruşturma Türk Philips ve satıcıları hakkında Rekabet Kurumu tarafından başlatılmıştı. Uzlaşma ile sonuçlanan Türk Philips hakkındaki bu karar, Rekabet Kurumu'nun uzlaştırma uygulamasındaki ilk örneğini oluşturdu.

Emlak365.com

Gündem Haberleri