Vatandaşların büyük sorun yaşadıkları abonelik iptalleri e-Devlet sistemine taşındı. Firmaların vatandaşlara zorluklar çıkardıkları abonelik iptal işlemleri bundan sonraki dönemlerde e-Devlet aracılığıyla çok sayıda ek işlemi yapmadan tamamlanabilecek. Elektrik ve su abonelik iptallerinin yanında televizyon, internet sim kartı, uydu gibi işlemler için de başvuru yapılabilecek.
Türkiye'de aktif 50 milyon kullanıcısı bulunan e-Devlet sistemine her geçen gün yeni işlemler ekleniyor.
Vatandaşlar devlet kurumlarına ilişkin çok sayıda hizmeti e-Devlet üzerinden gerçekleştirirken bu işlemler için ek zaman ve ücret harcamamış oluyor. Çok sayıda kurumun onlarca işlemi arasında abonelik iptal işlemleri de bulunuyor.
ABONELİK İPTAL İŞLEMLERİ E-DEVLET SİSTEMİNDE
Bilindiği üzere vatandaşlar elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini e-Devlet sistemine giriş yaparak iptal başvurusunda bulunabiliyorlardı. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar kapsamında vatandaşlar artık televizyon, internet, telefon gibi abonelik sözleşmelerinin iptali için de e-Devlet sisteminden başvuru yapabilecekler.
Bu işlemlerin e-Devlet sistemi dışında yapılması durumunda, uğraşılması gereken evrak işlemleri de artık yapılmayacak. Bu kapsamda e-Devlet üzerinden yapılacak başvurularla elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinden sonra televizyon, internet, telefon gibi abonelik sözleşmelerinin iptali için istenen faks, imzalı dilekçe ve kimlik ibrazı sona ermiş olacak.
UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?
e-Devlet üzerinden hayata geçirecek olan abonelik sözleşmesi iptali için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTİK) tarafından gerekli çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bu işlemler e-Devlet üzerinden başlayacak.
E-DEVLET İŞLEMLERİNİN SAYISI ARTIYOR
E-Devlet sisteminin önemli özellikle pandemi sürecindedaha iyi anlaşıldı. Vatandaşlar sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde çok sayıda resmi işlemini e-Devlet sisteminden gerçekleştirdiler.
5 binden fazla elektronik hizmetin kullanıcılara sunulduğunu sistemde günlük ortalama, 12 milyon 431 bin işlem yapılıyor. Bu işlemler arasında ise son dönemlerde en fazla SGK Hizmet dökümü, Adli Sicil kaydı, Dava dosyası, Vergi borcu, Kısa çalışma ödeneği, Tapu bilgileri ve Araç ceza sorgulama ile Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu gibi işlemler kullanılıyor.