Ekinoks olayı, yıl da iki kez gerçekleşen gündüz ve gecenin eşit olmasına verilen isimdir. 21 Mart ilkbahar ekinoksunda Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olurken, Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler gecelerden uzun olmaktadır.
EKİNOKS NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELER?
Ekinoks, gece ve gündüz eşitliği olarak bilinmektedir. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması nedeniyle aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an yani gündüz ile gecenin eşitlendiği gündür.
Ekinoks 21 Mart'ta ilk bahar ekinoksu, 23 Eylül'de ise Sonbahar ekinoksu olarak iki şekilde gerçekleşmektedir.
21 MART İLKBAHAR EKİNOKSUNDA NELER OLUR?
Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre'ye, güneş ışınlarının öğle saatinde Ekvator'a 90 derecelik dik açı ile düşe. Gölge boyu ekvatorda sıfırdır. Bu günden itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler gecelerden uzun olur.
21 Mart Ekinoks tarihi Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de ise İlkbahar başlangıcıdır. Bu tarihte güneş her iki kutup noktasından da görülebilmektedir. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşitlenirken, Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcı olur.
23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSUNDA NELER OLUR?
Sonbahar ekinoksunda, Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer. Gölge boyu ekvatorda sıfır oldu. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar, Kuzey Yarım Küre'de ise geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. 23 Eylül tarihi Güney Yarım Küre'de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre'de ise sonbaharın başlangıcıdır.