Ekmeğe yüzde 151'lik zam! KKTC'de bir ekmek 7 TL oldu

Döviz kurunun yükselmesiyle KKTC'de ekmeğe rekor zam geldi. Yüzde 151'lik zam sonrası en ucuz ekmek 7 TL oldu.

Rusya - Ukrayna savaşının başlamasıyla dünya genelinde buğday krizi patlak verdi. Buna ek olarak dolar kurunun artması da ekmej fiyatlarına yansıdı. Türkiye'de geçtiğimiz aylarda ekmeğe büyük bir zam yapılmış ve en ucuz ekmeğin fiyatı 3 liraya çıkmıştı.

Ekmek 7 lira oldu!

Türkiye ile benzer bir durum yavru vatan Kıbrıs'ta yaşanıyor. Kuzey Kıbrıs ürk Cumhuriyeti'nde, dolar 16,78 liradan, euro ise 17,91 liraan işlem görürken, dövizdeki bu yükseliş nedeniyle birçok ürüne zam geldi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstatistik Kurumu verilerine göre, yıllık gıda enflasyonu Mayıs ayında 118.75 çıktı. Enflasyon, yüksek döviz ve bir de buğday tedarik sorunu olduğu için temel gıda ürünlerinden biri olan ekmeğin fiyatı bir önceki yılın Mayıs ayına göre yüzde 151.38 oranında zamlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), ekmek üyük bir zam oranıyla karşılaştı ve en ucuz ekmeğin fiyatı 7 TL oldu. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, konuya ilişkin bi açıklama yaparak, son bir ay içerisinde un fiyatlarının 3 kez artığını ve ekmek fiyatlarına zam yapmanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Çıralı, una gelen zam sonrasında unlu mamullere yüzde 20 ila 25 oranında zam yapmak mecburiyetinde kaldıklarını aktardı.

KKTC'de ekmek fiyatlarının 7 liraya ulaşması, Türkiye'deki vatandaşları da endişelendirdi. Vatandaşlar benzer bir fiyatlamanın Türkiye'de de olup olmayacağını merak ediyor.

Gündem Haberleri