Elektrikli Araçlarla Deniz Taşımacılığında Devrim Niteliğinde Gelişme

Kara ulaşımında elektrikli araç kullanımında büyük bir yol alındı. Hava ve deniz taşımacılığında da her geçen gün elektrikli araç kullanımında yeni gelişmeler yaşanıyor. 2 bin kişiden fazla kapasitesiyle göz dolduran dünyanın en büyük elektrikli feribotu suyla buluşmaya hazır.

Elektrik motorundan güç alan araçlar artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Yakın gelecekte kara ulaşımında tamamen elektrikli araçlar kullanılacak. Hava ve deniz ulaşımında da çevreci elektrikli araç kullanımına geçiliyor. Dünyanın en büyük elektrikli feribotu olan Utility Ro-Pax artık denize inmeye hazır.

Elektrikli otomobiller dünyanın her yanında hızla yaygınlaşıyor. En büyük problem olan şarj istasyonu ağı genişledikçe elektrikli otomobillerin kullanım alanları da artıyor. Ayrıca elektrik motorları artık hava ve deniz araçlarında da kullanılmaya başlandı. Böylelikle insanlar artık çevreye çok daha az zarar vererek ulaşım sağlayacak.

Elektrikli Araçlar Hayatın Her Alanına Girdi

Elektrikli otomobillere ilk çıktığı dönemde geleceğin teknolojisi gözüyle bakılıyordu. Ancak günümüzde yollarda sayıları epey arttı. Elektrikli otomobillerin kullanımını zorlaştıran en büyük etmenlerden biri olan şarj istasyonları da giderek yaygınlaşıyor. Dolayısıyla artık elektrikli otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlar şarj istasyonu sorunu yaşamıyor. 

Havacılık sektörü de elektrik motorlarını kullanmaya başladı. Özellikle insansız hava araçlarının neredeyse tamamı artık elektrik motorlarından güç alıyor. Ulaşım alanında kullanılacak olan elektrikli uçaklar ise henüz çalışma aşamasında.

İnsanların en çok tercih ettiği ulaşım tiplerinden biri olan deniz ulaşımında da ciddi bir devrim yaşanıyor. Dünyanın en büyük elektrikli feribotu olan Utility Ro-Pax, üretim bandından indi. Suyla buluşup ulaşımda kullanılmak için hazır hale getirilen Utility Ro-Pax, aynı anda 2 bin 100 kişinin kullanımına olanak sağlıyor.

Çevreyi Kirletmeyen Deniz Aracı

Günümüzde çevre kirliliğine neden olan başlıca sebeplerden biri de fosil yakıtla çalışan ulaşım araçları. Kara, deniz, hava ve hatta demir yollarında kullanılan araçlardan büyük bir çoğunluğu fosil yakıt ile çalışan içten yanmalı motorlardan güç alıyor. Bu motorlar atık olarak çevreye karbondioksit salıyor. 

Ulaşımda kullanılan araçların atmosfere saldığı karbondioksit ciddi bir çevre problemine yol açıyor. Bu noktada kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektrik motorları, içten yanmalı motorlara en büyük alternatif olarak görülüyor. Elektrik motorları, güç üretimi esnasında herhangi bir yanma veya patlamaya ihtiyaç duymadıkları için emisyon problemi de yaratmıyor.

Bu noktada kullanımına hazır olduğu açıklanan ve tam 2 bin 100 kişi kapasiteli Utility Ro-Pax feribotu, yakında dünyanın tüm denizlerinde hizmet vereceğe benziyor.

Gündem Haberleri