Sözleşmeli personel, emekli ve memur tüm çalışanları kapsıyor. Milyonlarca kişi bu haberi bekliyordu. 2022 yılı Ocak ayı itibariyle memurlar ve memur emeklileri, sözleşmeli personel bazı ödemeler ile ödeme tutarının da ortaya çıkacak artışları araştırıyordu. Beklenen oldu, rakamlar netlik kazandı. İşte çalışanları mutlu eden o haberin detayları…
Memur ve memur emeklisine ve sözleşmeli personele yapılacak zamları dışında kat sayı artışının kamu personeline ve vatandaşa yapılan bazı ödeme tutarlarına da yansıdığı biliniyor. Bu durumda çalışan, memur, emekli ve sözleşme personeli yapılacak zam ile ilgili detaylar netlik kazandı.
Ocak 2022 tarihinde memur sözleşmeli ve emekli için yapılacak ödemeler ne kadar artacak? Konu ile ilgili Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü detayları verdi.
Hesaplamalarda kullanılan maaş katsayısı 6. dönem toplu sözleşme içinde maaş katsayısı olarak belirlendi. Rakamlar enflasyonun farklı çıkması halinde yükselecek.
Memur Ve Memur Emeklisi İçin Alt Sınır Ne Oldu?
Emekli vatandaşların beklediği güzel haber geliyor. Maaş tutarlarında alım gücünün düşmemesi için getirilen zorunlu alt sınır aylık tutarı olarak biliniyor. 5434 sayılı kanuna göre emekli aylığının alt sınırı 14. derecenin 2. Kademesi üzerinde ve fiili hizmet yılı için hesaplanacak.
Emekli maaşı 2022 yılının 1. yarısında da alt sınır aylık tutarı 3.439 TL. 5510 sayılı kanunda belirtilen maddelere göre alt sınır aylık tutarı farklı olarak düzenleniyor. Ona göre belirlenen maddede sigortalı için düzenlenmiş alt sınır aylık memur içinde hüküm sürüyor. Emekli maaşları kanun gereğince ek 19. maddeye göre 1.500 TL'den az olamıyor.
Devlet Memuru En Yüksek Ne Kadar Maaş Alacak?
Devlet memurlarının maaşlarında yapılacak düzenleme Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ödenen gösterge ve ek gösterge tutarı üzerinden hesaplanacak. 1500 TL ile 8000 TL toplanarak rakamın toplamı ile çarpımından oluşan tutarı en yüksek devlet memuru ifadesi kullanılıyor. Buna göre Ocak sonrasında en yüksek devlet memurunun maaşı 9500 x 0,188787 olacak. Bu da 1.793,47 TL'ye denk geliyor.
Tayin Bedelleri İçin Hesaplama Nasıl Yapılır? Kaç TL Olacak?
Bazı kadrolarda yer alan personel için 2155 sayılı kamu personeline tayin bedeli verilmesi hakkında kanun ve kanuna göre bazı yönetmelik hükümleri çerçevesinde bu tutar 2100 gösterge rakamı ile maaş katsayısı çarpımı ile hesaplanır. Böylece 396,45 TL'ye denk gelen bir rakam ortaya çıkar.
Huzur Hakkı Nedir, Ne Kadar Ödenecek?
Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi maaşlarına yapılacak zam miktarlarının araştırması başladı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülen gösterge rakamının belirlenmesi durumu, yönetim kurulu denetim kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon tasfiye kurulu, heyet komite ve benzeri organlarda görev almış vatandaşlara ayda dörtten fazla olmayacak.
Her bir toplantı için 1.000 TL ile 3000 TL gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda oluşacak. Bu miktar damga vergisi hariç herhangi bir vergi uygulanmaksızın huzur hakkı olarak ödeniyor. Gösterge rakamları ise Cumhurbaşkanlığınca üç katına kadar yükseltilebiliyor.
Teşkilat kararnamelerinde huzur hakkı ödemesi ve tutarına yer verildiği takdirde bu ödemeler yapılabilmektedir. Hesaplama sonucunda elde edilen rakam 1.793,47 TL olmaktadır. Yani ödemeden sadece binde 7,59 damga vergisi kesintisi yapılır huzur hakkımın düşük olması nedeniyle vatandaşın bu durumdan ne kadar memnun olacağı ile ilgili soru işaretleri oluşuyor.
Kıdem Tazminatı Tavan Hesaplaması Nasıl Yapılır, Ne Kadar Olacak?
Tazminat tavan hesabında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Genel Başkanına yapılan emekli ikramiyesi ödemesi baz alınır. Bu çerçevede maaş katsayısındaki artışlar Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına yapılacak emekli ikramiyesine göre artırılacaktır. Dolayısıyla emekli ikramiyesine paralel artış oluştuğunda işçilere ödenecek kıdem tazminatının tutarı da 2022 yılının ilk günü itibariyle 8.698,73 TL'ye ulaşacaktır.
Kamu personeline bu artışın yansıması ise yine Cumhurbaşkanlığı idari işler başkanına yapılacak 1 yıllık emekli ikramiyesinden daha yüksek emekli ikramiyesi alan kamu personelleri de bulunmakta.
Ocak Ayı İtibariyle Sözleşme Tavanı Sözleşme Personeline Ne Kadar Artış Sağlayacak?
Kamu kurumlarında sözleşmeli personel statüsünde yer alan personel için ücret tavan hesaplama sistemi biraz daha farklı. Bu rakamı ulaşabilmek için 3999 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 3. maddesini incelemek gerekiyor.
Ücret tavanı 10.332,85 TL'dir. Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların üç maddesi göz önüne alındığında belirtilen ücret tavanı 9.211,50 TL'dir. Bunun için bilişim personeline yapılan ödemelerde de bu tutarın katları olarak belirlenen rakam tutarın 5 katına geçememektedir.
Emekli Olacaklara Ne Kadar Yol Tazminatı Ödeneceği Nasıl Hesaplanır?
375 sayılı KHK ile 1. maddede belirtilen kamu görevlilerinden emekli olmuş kişilere yolluk tutarları 13558 x 0,188787 ile çarpımı ile hesaplanmaktadır. Bu tutardan damga vergisi çıkarılır ve tam rakam 2.540 TL olarak yapılır.
Mahalli İdare Personeline Sosyal Denge Tazminatı Kaç TL Yükseliyor?
Belediye ve belediyeye bağlı kuruluşlar ile il özel idarelerinde pozisyonlarda ve kadroda yer alan kamu görevlisine 4688 sayılı kanunun 32. maddesinde belirtilen usul ve esaslar göz önüne alınarak yapılabilecek tazminat aylık tavan tutarı en yüksek 0 olarak belirlenmiştir. Bu tutar 2.152,17 TL'ye denk gelmektedir. Sosyal denge tazminatı vergiden istisna tutulmaz ve yüzde 15 gelir vergisi ve aynı zamanda da damga vergisi kesintisi uygulanır.
Bedelli Askerlik Yapacaklara Kötü Haber! Tutar Yükseliyor…
Bedelli askerlik yapacak olan vatandaşlara kötü haber geldi. Asker alma kanununun bedelli askerlik başlıklı 9. maddesinde belirtilene göre bedelli askerlik tutarı 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu ortaya çıkacak. Bu durumda 45.308,88 TL ödeme yapılması gerekecek.