Enerji Uzmanı Açıkladı! Evlerde Faturaları Yüzde 40 Düşürecek Yöntemler!

Evlerde kullanılan enerjiden tasarruf etme yolla vatandaşların sıkça arama yaptıkları konular arasında bulunuyor.

Evlerde kullanılan enerjiden tasarruf etme yolla vatandaşların sıkça arama yaptıkları konular arasında bulunuyor. Yüzde 35 oranında enerji tasarrufu yapmanın ipuçlarını RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan açıkladı.

Pandemi nedeniyle insanlar evlerinda daha fazla zaman geçirmeye başladılar. Bu durum da evlerdekullanılan enerji miktarlarında yükselişleri beraberinde getirdi. Şimdi vatandaşlar enerji kullanımında tasarruf yapmanın yollarını araştırmaya başladılar. Faturaları kabartmayacak ve ciddi oranda fatura indirimi sağlayacak olan ipuçlarını RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan açıkladı.



Kolay ve pratik önlemlerle faturalarda yüzde 40'lık bir düşüş sağlanabileceğini söyleyen Serdar Aslan, “Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 75'lik kısmı ısıtmada ve soğutmada harcanıyor. Yalıtım uygulamalarının doğru bir şekilde yapılması halinde vuradan yüzde 35'lik bir tasarruf elde edilebilir.” dedi.



ODA SICAKLIĞI 22 DERECE OLMALI!



Kalorifer peteklerinin arkasına yerleştirilecek ısı levhalarına dikkat çeken Serdar Aslan, “Bu ısı petekleri sayesinde ısıtma giderlerinde yüzde 10'luk bir kazanç elde edilebilir. Oda sıcaklığınıkontrol etmemiz gerekir. İdeal olan odaların 22 derece olmasıdır. Oda sıcaklığı bu seviyede tutulursa harcanan enerjide tasarruf edilmiş olunur. Unutulmasın da her bir derece tüketimi yüzde 7 arttırmaktır. Bu da çok ciddi bir maliyeti ifade eder.” ifadelerini kullandı.



CİHAZLAR UYKU MODUNDAN ÇIKARILMALI!



Evlerde televizyonların doğru bir şekilde kapatılmadığını söyleyen Serkan Aslan, “Televizyonların kumandadan kapatılması yanlış bir uygulamadır. Uyku modundaki cihazlar toplam elektrik tüketiminin yüzde 5'ini oluşturur. Bu fişleri prizden çeker kapatırsanız faturalarınız yüzde 5 azalacaktır.” şeklinde konuştu.



MUTFAKTA ENERJİ TASARRUFLARI!



Mutfakta yapılacak enerji tasarruflarına da değinen Serkan Aslan, “Evlerimizde genelde su kaynatmak için kettle kullanıyoruz. Ancak doğalgazlı evlerde onun yerine ocakta bu suyu kaynatsak yüzde 50 oranında daha az maliyeti olacak. Fırınlar da önemli bir enerji harcama aracıdır. Enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı fırınlar yüzde 35 enerji tasarrufuna imkan vermektedir. Ayrıca bir yemeğin pişme süresi 35 dakikaysa 30 dakikadan sonra fırını kapatıp fırının kendi ısısı ile yemeği pişirmeye devam etmesi de bir tasarruf yöntemidir.” dedi.



Buzdolabu satın alırken A+++ plus ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Serkan Aslan, “Buzdolaplarını ısı yayan cihazlardan uzak tutmalıyız. Ayrıca içerisini boş bırakmak yerine doldurmalıyız. Eğer boş kalıyorsa pet şişelere su doldurara koyabilirsiniz. Gereksiz kapak açılması da yapılmazsa buzdolabının harcadığı enerjide önemli bir düşüş yakalanacaktır.” ifadelerini kullandı.



FATURALARDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ!



Evlerdeki enerji tasarruflarına yönelik sözlerini sürdüren Serkan Aslan, “Aydınlatmada kompakt floresan veya led armatürler kullanılmalı. Bulaşık makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Özellikle ekonomik modda çalıştırmaya özen gösterilmeli. Çamaşırları nemli bıraktığınız takdirde hem ütü kolay yapılacaktır hem de tasarruf sağlanacaktır. Tüm bu önlemleri uygularsa elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 35 ile yüzde 40 arasında bir indirim yapabiliriz.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com

Gündem Haberleri