Engelli Çocuğu Olanlar Dikkat: Engelli Annesi Nasıl Erken Emekli Olur?

Engelli annesi nasıl erken emekli olur yazımızda hazırladık. Siz de engelli annesi erken emekli olma durumlarını haberimiz üzerinden inceleyerek istediğiniz tüm bilgilere kolay, hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.

Engelli annesinin erken emekli olma hakları çeşitli şartlara bağlanmıştır. Annelik her koşulda özveri gerektiren zorlu bir serüven olup engelli çocuk annelerinin çalışma ve evlatlarına ayırdığı vakit oldukça kıymetlidir. Engeli çocuk annelerinin emeklilik hakları devlet tarafından korunmakta olup engelli çocuğu bulunan kadın çalışanlar emekli hakkından faydalanabilir. Kadın çalışanların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri prim gün sayılarına eklenerek hesaplanır. Ağır engelli çocuğu olan kadın çalışanlar prim ödeme gün sayısının 1/4‘i indirilerek hesaplanır.

Engelli Annenin Erken Emekli Olması İçin Hangi Şartları Taşıması Gerekir?

Engelli annenin erken emeklilik hakkından yararlanabilmesi için çocuğun engellilik raporunu belgelemesi gerekir. Yaşlılık aylığının bağlanması halinde kadın sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğa sahipse 2008 Ekim tarihinden sonra geçen prim gün sayılarının dörtte biri ve yaş haddinin indirilmesi hakkından faydalanır. 5510 sayılı kanun gereğince düzenlenen engelli annesinin erken emekli olma hakkı, yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalıdan sürekli başka birinin bakımına muhtaç olan engelli çocuğu bulunan kişiler için yasal olarak düzenlenmiştir. Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren prim ödeme gün sayısının 1/4'i prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek hesaplanır. Kadın sigortalının emeklilik yaş haddinden indirim alabilmesi için bu durumu belgelendirmesi gerekir. 

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan engelli çocuğu bulunan kişi sağlık raporunu belgeleyerek kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreç içerisinde verilen tüm haklardan faydalanabilecektir. Engelli çocuğu olan engelli anne erken emekli olma hakkından faydalanarak erken emekli olabilir. 5510 sayılı kanun gereğince kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren primi ödeme gün sayısına 1/4 oranında prim ödeme gün sayısı toplamı eklenerek kadın sigortalı erken emekli edilmektedir. Engelli çocuğun ölümü ya da bakıma muhtaçlığının kalkması halinde prim ödeme gün sayısına ilave edilen veya emeklilik yaş haddinden indirim alan kişi kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine kadar ya da bakıma muhtaçlığının kalkmasına kadar verilen tüm sağlık kurulu haklarından yararlanabilir.

Gündem Haberleri