Her üniversite Erasmus başvurusu yapmak isteyen öğrenciler için farklı şartlar sunsa da genel hatlarıyla şartlar şu şekildedir:
· Herhangi bir üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmak.
· Erasmus Dil Sınavı’na girmek ve 100 üzerinden en az 70 puan almak.
· Daha önce toplam olarak 12 aydan fazla Erasmus yapmamış olmak.
· Güncel genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,20 olması.
· Eğitim görülen bölümün Erasmus anlaşması olması.
· Üniversitede 1 eğitim yılını tamamlamış olmak.
Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?
Erasmus başvurusu yapmak için öncelikle eğitim görülen okulun ve bölümün Erasmus anlaşması olması gerekir. Eğer bu anlaşma sağlanmışsa belirli şartları yerine getiren öğrenciler Erasmus başvurusu yapabilir.
Erasmus başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin eğitim gördükleri okulların Erasmus (Avrupa Birliği) Koordinatörlüklerinden başvuru yapmaları gerekir. Fakat okul ve bölümünün anlaşması bulunan herkes Erasmus başvurusu yapamaz. Öncelik şartları yerine getirmektir.
Erasmus’un Amacı Nedir?
Erasmus programının gayesi yükseköğretimde eğitim gören öğrencilere uluslararası eğitim imkanı sağlamaktır. Öğrencilere uluslararası eğitim sağlanırken, öğrenci değişimi yapan ülkeler arasında da iş birliği oluşur ve ilişkiler olumlu etkilenir.
Erasmus Hangi Ülkelerde Yapılabilir?
Erasmus’un kapsadığı ülkeler genellikle Avrupa Birliği’ne mensup olan ülkelerdir. Bunun dışında Erasmus programını uygulayan ülkeler de vardır. Erasmus sayesinde öğrenciler hem yabancı dillerini geliştirme hem de yabancı ülkeleri tanıma imkanına sahip olur.
2022 yılında Erasmus yapılabilen ülkelerden bazıları şunlardır:
· Almanya
· Danimarka
· Türkiye
· Rusya
· Tunus
· Ukrayna
· Makedonya
· İrlanda
· Belçika
· İsveç
· Romanya
· İsviçre
· Avusturya
· İrlanda
· Norveç
· Yunanistan
· Lüksemburg
Öğrencilerin gideceği ülkeleri kendi seçme hakları yoktur. Genellikle okulların anlaşmalarına göre Erasmus yapılacak okullar belirlenir.
Erasmus Başvurusunda Gerekli Olan Belgeler Nedir?
Erasmus başvurusunda gereken evraklar öğrenci tarafından online olarak üniversitenin Erasmus ile ilişkili olan web sitesine yüklenir ve başvuru işlemleri başlatılır. 2022 yılında Erasmus başvurusu yapmak isteyen öğrencilerden talep edilen belgeler şunlardır:
· Nüfus cüzdanı fotokopisi
· Onaylı ya da barkodlu transkript belgesi
· Onaylı ya da barkodlu öğrenci belgesi
Başvuru işlemini okulun Erasmus ile ilgili bölümünden yapmak isteyen öğrencilerin ilgili kuruma iletmesi gereken belgeler ise şu şekildedir:
· Nüfus cüzdanı fotokopisi
· 1 adet güncel vesikalık fotoğraf
· Başvuru dilekçesi ya da formu
· Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı onaylı transkript
Erasmus Başvurusu Ücretli Mi?
Erasmus başvurusunda ücret gerekmez. Öğrenciler Erasmus başvurusu esnasında eğitim gördükleri üniversiteye ya da herhangi bir kuruma ücret ödemezler.
Erasmus yapmak isteyen öğrencilerin herhangi bir ücret ödemesi gerekmez aksine Erasmus yapmak için öğrencilere belirli miktarlarda hibe ödenir.
Erasmus Programı İçin Ne Kadar Hibe Alınır?
Erasmus için ödenen hibe miktarı Erasmus yapılan ülkelere göre değişiklik gösterir. Bu ülkelerin sınıflandırılması, ülkelerin pahalılığı göz önüne alınarak yapılmıştır. 2022 yılında Erasmus için ödenen hibe miktarları şu şekildedir:
· 1 ve 2. Grup Ülkeler İçin (Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç, Norveç, Lüksemburg, Belçika, İspanya, Portekiz, Yunanistan): 600 Euro
· 3. Grup Ülkeler İçin (Türkiye, Estonya, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan): 450 Euro
Erasmus Yol Hibesi Ne Kadar?
Erasmus için ödenen yol ücreti öğrencilerin gideceği ülkelerle ilişkili olarak belirlenmiştir. Öğrencilere ödenen yol ücretleri kilometreyle paralel olarak ödenir. Kilometre hesabına göre Erasmus başvurusu yapan öğrencilere ödenecek yol hibesi şu şekildedir:
· 10-99 Kilometre: 20 Euro
· 100-499 Kilometre: 180 Euro
· 500-1999 Kilometre: 275 Euro
· 2000-2999 Kilometre: 360 Euro
· 3000-3999 Kilometre: 530 Euro
· 4000-7999 Kilometre: 820 Euro
· 8000 Kilometre ve Üzeri: 1500 Euro