Evrenin sırlarını çözmek isteyen bilim insanları yeni bir keşifte bulundu. Çalışmalara ışık tutacak olan bu keşif, Physical Review Letters dergisinde yayınlanan bir çalışma ile ortaya konuldu. Söz konusu çalışmada bilim insanları, evrendeki tüm maddenin çoğunluğunu oluşturan görünmez ve gizemli bir madde olarak tarif edilen karanlık madde ile ilgili yeni bir keşifte bulundu. Söz konusu çalışma ile bilim insanları 12 milyar yıllık karanlık madde keşfetmiş olabilir. Evrenin yüzde 27’sini oluşturduğu tahmin edilen karanlık madde ışık yaymadığı için bilim insanları onu doğrudan tespit edemiyor. Ancak bu keşif, çalışmalara ışık tutabilir.
KARANLIK MADDEYİ GÖZLEMLEDİLER
Karanlık madde görünmez ve gizemli olduğu için, ışığı da yansıtmadığı için kolayca tespit edilemiyor. Ancak araştırmacılar, karanlık madde gözlemleme çalışmalarında, karanlık maddenin galaksiler gibi görünür madde üzerindeki kütleçekimsel etkilerini gözlemleyebiliyor. Bu kapsamda bilim insanları, eldeki bulguları kullanabilecekleri çalışma yöntemleri ile karanlık madde üzerinde araştırmalar yapabiliyor. Doğrudan gözlenemeyen karanlık maddeyi gözlemek için araştırmacılar, söz konusu çalışmalarında, evrendeki ilk ışıktan kaynaklanan bozulmaları ölçmek adına “mercekleme” adı verilen bir tekniği kullandılar.
ARAŞTIRMADA 1,5 MİLYON GALAKSİ SEÇİLDİ
Araştırmacılar, mercekleme yöntemi ile ilk ışıktan kaynaklı bozulmaları ölçmeyi amaçladı. Bu çalışmada, toplu halde yerçekimi merceği olarak hizmet etmek adına hepsi yaklaşık 12 milyar yıl önce olduğu gibi görünen 1,5 milyon galaksi seçildi. Araştırmacılar bu noktada, bu eski artık ışıktan kaynaklı bozulmaları analiz etti ve bu bozulmalar sayesinde karanlık maddenin evrendeki dağılımını yeniden şekillendirip yapılandırdılar. Böylece söz konusu çalışmada 12 milyar yıllık karanlık maddenin bulunmuş olabileceği sonucu ortaya çıktı.
“TÜM MODELİN KUSURLU OLDUĞUNU GÖSTERİR”
Karanlık madde ile ilgili çalışmanın ortak yazarlarından ve Nagoya Üniversitesi’nde kozmolog olan Hironao Miyatake, konuya ilişkin olarak bir basın açıklamasında bulundu. Miyatake açıklamasında “Bulgumuz hala belirsiz. Ancak bu doğruysa, zamanda geriye gittiğinizde tüm modelin kusurlu olduğunu gösterir. Bu heyecan verici. Çünkü belirsizlikler azaldıktan sonra karanlık maddenin doğasına dair fikir verebilecek yeni bir model geliştirilebilir” sözlerini dile getirdi.