Emekli olmak için yaşa takılanların beklediği düzenleme geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girmişti. Mart ayı itibariyle başvuruların alınmaya başlandığı kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da kısaca EYT düzenlemesi olarak bilinen yeni sosyal güvenlik düzenlemesi kapsamında emekli olanların emlak vergisi muafiyetinden de yararlanabileceği ortaya çıktı. İkinci taksit için ödeme günü yaklaşırken; EYT’lilerin bu muafiyetten hangi şartlarda yararlanabileceği belli oldu.
Bilindiği üzere Türkiye’de bina ve araziler için emlak vergisi alınıyor. Peşin veya taksitle ödenebilen bu verginin ilk taksit ödemesi 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılırken, ikinci taksiti ise 30 Kasım 2023 tarihine kadar gerçekleştiriliyor. İkinci taksit ödemelerinin son gününün yaklaşmaya başladığı emlak vergisinde EYT’lilere de muafiyet tanınacağı öğrenildi. Peki EYT emeklileri emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacak? İşte EYT emeklileri için emlak vergisi muafiyetinden yararlanma şartları…
EYT’LİLER İÇİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ GEÇERLİ OLACAK
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, emeklilere sağlanan emlak vergisi muafiyeti, EYT kapsamında emeklilere de sağlanacak. Bu kanuna göre, emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için hiçbir geliri olmadığını belgelemek ya da tek gelirinin SGK’dan oluğunu belgeleyebilmek gerekiyor. Aynı zamana; gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin de emlak vergisi muafiyeti bulunuyor. Ancak kanuna göre emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde bulunan brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken kapsıyor.
EYT’LİLERİN MUAFİYETİ OCAK AYI İTİBARİYLE BAŞLAYACAK
Hisseli bile olsa birden fazla eve sahip olanların emlak vergisinden yararlanması mümkün olmuyor. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel olmadığı için bu tarz mülkleri olanlar emlak vergisi hakkını şartları sağlaması halinde kullanabiliyor. Ancak yasa gereği EYT’liler gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacağı için ocak ayından sonraki taksitten itibaren geçerli olarak emlak vergisi muafiyeti kazanıyor. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı bulunmadığı için konutta kendisi yaşamayanlar da emlak vergisi muafiyetinden şartları taşımaları halinde yararlanabiliyor.