Muğla’nın Fethiye ilçesinde tarihi dokusu günümüze kadar gelmiş pek çok yer var. Kayaköy bunlar biri.
Eski bir Rum köyü olan Kayaköy tarihi M.Ö 4.yy’a kadar dayanıyor. Kayaköy, eski ismi ile Levissi tarihi bir geziyi sizlere vaat ediyor. Geniş bir alana konumlandırılmış olan yerleşim, eski zamanlardan kalma yapıların günümüze kadar ulaşması ile turizmin uğrak noktalarından biri olmuştur. Fethiye’ye gelen bir kişi mutlaka bu tarihi köyü de gezmelidir. Müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Müze kartı olmayanlar için ise cüzi miktarlarda ücretlendirmeler söz konusu olacaktır.
Kayaköy Tarihçesi
Kayaköy, Teke yarımadasının üstünde bulunmaktadır. Otantik bir yerleşim yeridir. Tarihte Likya Uygarlığının kentlerinden biri olarak geçmektedir. Likyalılar Fethiye’de Telmessosu, Kayaköy’de ise Karymlassos’u kurarak buralarda yaşamıştır. Böyle baktığınızda, aslında binlerce yıllık bir geçmiş tarihi olduğunu anlayacaksınız.
Kanıtlanmış olan köyün geçmiş tarihi M.Ö 4.000’dir. Ancak bunun dışında söylenenlere bakılırsa 3.000’e kadar dayanıyor. 5 bin yıllık geçmişi olan Kayaköy tarihçesi farklı tarihçilerin de bu köyde araştırma yapmasını sağlamıştır. Çok sayıda bulgular ile bu köyün tarihine dair de bilgiler edinilmiştir. Strabon, Kayaköy için Sarp bir dağa ulaşır ve burada dar ve derin bir derece iskan edilmiş Karymlessos bulunur demiştir. Yerleşimin olduğundan söz etmiştir. Bakıldığında tarihi dokunun en iyi şekilde korunması ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Evliya Çelebi Kayaköy’den bahsediyor;
Kayı köy, Kaya Köyü olarak Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bahsetmektedir. Osmanlı’ya bağlı olan Kayı ve Karakeçili Yörükler sebebiyle ise Türklerin burada yaşadığına dair izler bulunmuştur. Kayı damgalarından izler ile bu bölgede daha evvel Türklerin bulunduğu da tespit edilmiştir.
Kayaköy Gezisi
İlk olarak Kayaköy’e gelmek için Fethiye merkezden araçlara binebilirsiniz. Kayaköy’e ulaşacak olan minibüsler vardır. Özel araçlar ile ise konum aracılığı ile köyü bulmak kolaydır. Köye merkezden iki yol ulaşıyor. Biri minibüslerin kullandığı yol, diğeri ise orman yolundan denize kadar inen yol. Son derece keyifli bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Yaklaşık 30 – 40 dakika içinde merkezden köye ulaşmak mümkün.
- Kayaköy biletli giriş: Köye geldikten sonra bu tarihi yerleşimi gezmek için biletli giriş yapacaksınız. Müze giriş alanından hemen tarihi evlerin olduğu, yerleşimi tamamen inceleyebileceğiniz bir alana gireceksiniz. Doğa yürüyüşü ile geldiğiniz alanda sizi bir deniz manzarası karşılayacak. Sizin için hem doğal güzellik hem de tarihi bir gezinti olacak. Mutlaka köy evlerini incelemenizi öneriyoruz. Terkedilmiş olan bu köy, aslında tarihi bir miras.
- Yukarı Kilise: İki tane kilisesi olan köyde, bir tanesi Yukarı Kilise olarak anılıyor. Kilise uzun zamandır kapalı. Siz gezinizi yaparken aslında terkedilmiş olan bu alanın doğal güzelliğini de keşfetme imkanı bulacaksınız.
- Aşağı Kilise: Diğer büyük kilisedir. 1960 senesinde cami olarak kullanılmıştır. İçerisinde Hz. İsa’nın olduğu Freskler bulunmaktadır.
Gezinizi yaparken evlerin içinde yapılan ocaklar, evlerin içinde olan çeşmeler, fırınlar en çok dikkatinizi çekecek. Mutlaka yapıları dikkatli şeklide inceleyerek tarihin tadına varın.
Kayaköy Gözlemesi
Gitmişken mutlaka yemeniz gerekenler arasında. Köyü gezerken çok sayıda gözlemeci göreceksiniz. Tamamen antik bir ortamda, gözlemenin tadına varmak mümkün. Ayrıca pek çok hediyelik eşya satan dükkanlar, yemek yerleri ile turizme açık bir hale gelmiştir. Köy halkı sizi en iyi şekilde ağırlayacaktır. Kayaköy’de yapılacak şeyler arasında mutlaka bir gözleme yemek de olmalıdır. Lezzetine, doğasına ve tarihine alışmak, kaynaşmak için mutlaka denemeniz önerilir.
Emlak365.com