Giresun'u vuran sel felaketi ardında büyük bir yıkım bırakırken ne yazık ki can kaybı sayısı da kayıp olan kişilerin bulunması ile artıyor. Büyük felaketin yaşandığı ve ardında son derece büyük bir yıkım bırakan felaket sonrasında Giresun'un afet bölgesi ilan edilmesi gündeme geldi. Özellikle de selin en büyük zararı verdiği Dereli bölgesi için afet bölgesi kararı verilmesi talep ediliyor. Peki, afet bölgesi nedir, afet bölgesi ilan edilirse ne olur, afet bölgesinde neler yapılır, krediler ve borçlar ertelenir mi? Soruların yanıtları haberimizde..
Giresun yaşanan büyük sel felaketinin yaralarını sarmak için çalışmalara devam ederken özellikle de Dereli bölgesi yaşanan büyük yıkım ile gündemde ki yerini koruyor.
GİRESUN VE DERELİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK Mİ?
Bölgeden gelen resimler ile beraber yaşanan felaketin büyüklüğü bir kere daha gözler önüne serilirken afet bölgesini ziyaret eden İYİ Parti’nin Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve Erzurum Milletvekili Naci Cinisli önemli açıklamalarda bulundu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından verilen talimatlar sonrasında bölgede yaşanan son durumu yerinde incelemek için bölgeye geldiklerini belirten Cinisli "Giresun'da yaptığımız ziyaret ve tespitlerde tahribatın büyüklüğünün tarifi mümkün değil. Bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli ve yaralar acilen sarılmalı.
Biz, bu konuda en kısa zamanda hazırlayacağımız kanun teklifini meclise sunarak gerekli çalışmaların ve desteklerin hızlanması için elimizden geleni yapacağız" sözleri ile bölgenin hemen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
AFET BÖLGESİ NEDİR, İLAN EDİLİRSE NE OLUR?
Bir bölgede yaşanan kayıpların ve meydana gelen olağanüstü durumun boyutuna bakılarak afet bölgesi kararı çıkabilmektedir. Bu kararın alınması durumunda;
- Sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz karşılanmakta,
- Ordu birlikleri başta olmak üzere tüm kamu görevlileri o bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için görevlendirmekte,
- Maddi kayıplar devlet tarafından ödenerek zararların kısmen de olsa sonuçları hafifletilmekte,
- Yemek, barınma, kıyafet gibi temel ihtiyaçlar devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanmakta ve bölgedeki kredi borçları gibi tüm borçlar ertelenmektedir.
7269 sayılı kanuna göre alınmakta olan afet bölgesi kararları meydana gelen doğal afetin boyutuna göre verilmekte olup meydana gelen afetin şiddeti ve büyüklüğü, bu afete göre meydana gelen can kayıpları ve yaralanmalar ile bölgede gelen alt yapı ve üst yapının almış olduğu hasara göre belirli kriterler ışığı altında karar verilmektedir.
Bakanlar Kurulu kararı ile verilen afet bölgesi kararı yardımların daha ivedi ve hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırılması, söz konusu afetin meydana geldiği bölgedeki halkın yaralarının daha hızlı sarılmasıdır.