Google'dan depremde hayat kurtaran uygulama! Depremi önceden haber veriyor

Google erken uyarı sistemi hakkında yeni açıklama geldi. Depremi önceden haber veren uygulama Android işletim sistemi olan her telefonda kullanılabiliyor.

Google'dan depremde hayat kurtaran uygulama! Depremi önceden haber veriyor - Türkiye Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve 11 ili yerle bir eden asrın felaketi ile büyük yıkıma uğramıştı. 

Pek çok büyük şehri aktif fay hatları üzerine kurulu olan Türkiye'de yaşanan deprem ve ardından meydana gelen deprem fırtınası pek çok şehirde peş peşe yeni depremler yaşanmasına neden oldu. Yaşanan depremler hem bölgede yaşayanları hem de deprem riski yüksek olan illerde yaşayan kişileri alarma geçirirken Google erken uyarı sistemi popülaritesini arttırmıştı. 

GOOGLE ERKEN UYARI SİSTEMİ NEDİR, DEPREM UYARIMI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Depremin yarattığı tahribat ve 45 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesi toplumda büyük bir psikolojik endişe yaşanmasına da neden olmuştu. Yaşanan deprem felaketinin etkileri her geçen gün artarken artçı deprem fırtınasının da sürmesi Google erken uyarı sistemi gündeme taşınmıştı. 

Google tarafından erken uyarı sistemi hakkında yapılan açıklamada “Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor 4,5 şiddet üzerindeki depremlerde gönderilen bildirimler, kullanıcının olası şiddetli sarsıntıya hazırlanmasına yardımcı olmak için tam ekran talimat gönderiliyor ve telefondan yüksek bir ses çıkıyor. Uygulama ile gönderilen hafif titreşim yakınlarda deprem olduğunu, yoğun titreşim ise deprem uyarısı vererek “eğil, korun ve tutun” uyarılarını ekranda gösteriyor” denilerek depremin şiddetine göre 3 farklı uyarı yapıldığı ifade edildi. 

Android Deprem Uyarı Sistemi hakkında yapılan açıklamada uygulamanın amacı deprem meydana geldiği anda zaman kazandıracak bir çözüm üretmek olarak gösterildi. 

GOOGLE DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ KAHRAMANMARAŞ VE GAZİANTEP DEPREMİNİ BİLDİ Mİ?

Yapılan açıklamanın devamında  “Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerde de depremlerin erken belirtilerini tespit eden Android Deprem Uyarı Sistemi üzerinden milyonlarca kullanıcıya erken uyarı gönderildi” denilerek her 2 depremde de erken uyarı yapıldığı ifade edildi. 

GOOGLE DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ BİLDİRİMİ NASIL AÇILIR?

Android işletim sistemine sahip cihazlarda Ayarlar bölümünden konum sekmesini seçin. Burada yer alan konum servisleri sekmesinden deprem uyarıları sekmesini seçin ve açık konumuna getirin. Bundan sonra telefonunuza deprem uyarısı gelecektir. 

Gündem Haberleri