Yargıtay 18. Ceza Dairesi gürültünün insan sağlığına olan olumsuz etkisine dikkat çekerek gürültü mağdurlarını korumak adına büyük yankı uyandıran emsal karar açıkladı! Gürültü yapanlara 2 yıl hapis cezası...
Gürültü suçuna karışan kişilere mağdur aranmaksızın 2 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin Yargıtay 18. Ceza dairesi emsal bir karar açıkladı.
Yüksek mahkeme tarafından verilen emsal karar kapsamında gürültü suçuna karışanların mağdur aranmaksızın 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasının önü açılmış oldu.
Gürültü Suçuna Karışanlar 2 Yıl Hapis Cezası Talebi İle Karşı Karşıya Gelecek!
Konu hakkında Yargıtay 18. Ceza Dairesi açıklanan karar metni içerisinde ''Gürültüye sebep olma suçunun belli bir mağduru yoktur. Toplumda yaşayan herkes bu suçun mağduru olabilir. Gürültünün belli olmayan bir kimseye karşı yapılması bu suçu TCK'nın 123. maddesindeki kişilerin huzur ve sükünunu bozma suçundan ayırmaktadır.
TCK'nın 123. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almakta iken, TCK'nın 183. maddesindeki suçun faili belli bir kimseyi hedef almamaktadır. Bu suçun oluşması için sanığın ilgili kanunlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye sebep olması yeterlidir.
TCK'nın 183'teki suç somut tehlike suçudur. Suçun oluşması için gürültüye maruz kalan kişinin sağlığının bozulması gerekmez, gürültünün insan sağlığını tehlikeye düşürmeye elverişli olması yeterlidir.
Açıklamalar ışığında somut olayda gürültü seviyesinin insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığı yönünde değerlendirme içeren bilirkişi raporu alınarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak beraat kararı verilmesi kanuna aykırıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.'' ifadelerine yer verildi.
Gürültüye Sebep Olmak Suçu Nedir?
TCK'nın 183. maddesi içerisinde yer alan 'Gürültüye sebep olmak' suçu ''İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye sebep olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz" denilmektedir.
Emlak365.com