Halil Dere "Akkuyu İlk Nükleer Projemiz, Ama Son Olmayacak"

Türkiye'de kurulan ilk nükleer santral olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere seminer düzenlendi. Detaylar haberimizde...

Türkiye'de kurulan ilk nükleer santral olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere seminer düzenlendi. Detaylar haberimizde...

Türkiye'nin enerjide dışa olan bağımlılığınıı azaltmak üzere hayata geçirilen ilk nükleer enerji santrali projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına tüm hızı ile devam ediliyor.



Tamamlandığında tek başına Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak olan santral bu nedenle büyük bir öneme sahip bulunuyor.



2023 Yılında Enerji Vermeye Başlayacak



Düzenlenen panelde konu hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı İbrahim Halil Dere projenin 2023 yılında tamamlanacağını söyleyerek "Türkiye nükleer enerji projelerini hükümetler arası anlaşmalar yoluyla gerçekleştirme kararı aldı ve buna uygun olarak 2010 yılında Rusya Federasyonu ile hükumetler arası anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya uygun olarak bir proje şirketi kuruldu.



Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu bölgesinde 4 tane basınçlı reaktörünün kurulması, işletilmesi ve işletme döneminin sonunda da sökülmesi temeline dayanan özünde yap, işlet ve sahip ol modeline dayanan bir nükleer santral projesinin hayata geçirilmesi devletler düzeyinde karara bağlanmış oldu.



Akkuyu bizim ilk nükleer projemizdi ama son olmayacak. Yine Japonya ile 2013 yılında hükümetler arası bir anlaşma imzalandı. Sinop sahası için 4 üniteden oluşan nükleer santral projesi ve o da yap, işlet ve sahip ol modeline dayanan bir şekilde hayata geçirilecek."



Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin Maliyeti Ne Kadar?



Seminerde Akkuyu Nükleer Santrali maliyeti hakkında da açıklamada bulunan Dere "Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olması beklenmektedir. Her ne kadar nükleer santral projeleri yüksek teknolojik ürünleri gerektirse de özünde bir termik santraldir. Ülkemizde tüm sanayicilerimizin bu santrale tedarik edebileceği bir mal veya hizmet mutlaka vardır." dedi.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"


Gündem Haberleri