Hangi İllerde Normalleşme Olacak, Şehirlerde Yasak Kalkacak, Hafta Sonu Sokağa Çıkma Yasağı Ne Zaman Bitiyor?

Koronavirüs salgını nedeni ile alınan yasaklarda Mart ayı itibari ile yerinde karar dönemine başlanacak olması büyük heyecan yaratmıştı.

Koronavirüs salgını nedeni ile alınan yasaklarda Mart ayı itibari ile yerinde karar dönemine başlanacak olması büyük heyecan yaratmıştı. Uzun süredir devam eden yasaklar nedeni ile yaşanan süreçte hem vatandaş hem de esnaf büyük darbe almıştı. Özellikle de hafta sonu yasakları, yüz yüze eğitim ile restoran ve kafelerin açılma tarihi en çok merak edilen konular arasında yer alıyordu.

HANGİ İLLERDE YASAK KALKACAK, NORMALLEŞMEYE EN YAKIN İLLER HANGİLERİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklama ile artık illere göre haftalık koronavirüs tablosu yayımlanacağı duyurulmuş, yerinde karar dönemi ile vaka sayısı düşük olan illerde yasakların gevşetileceği, vaka sayısı yüksek olan illerde ise yeni yasak kararlarının alınacağı duyurulmuştu. Yapılan açıklama sonrasında normalleşmeye en yakın iller merak konusu olmuştu. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile vaka sayılarına göre illerin 4 ana kategoriye ayrılacağı ilan edildi. Buna göre;

Yüz binde onun altında kalan koronavirüs vaka sayısı görülen iller düşük riskli grup içerisinde mavi renk ile,

Yüz binde 11 ile 35 arasında kalan koronovirüs vaka sayısı görülen iller orta riskli grup içerisinde sarı renk ile,

Yüz binde 36 ile 100 arasında kalan koronovirüs vaka sayısı görülen iller yüksek riskli grup içerisinde turuncu renk ile,

Yüz binde 100'ün üzerinde kalan koronovirüs vaka sayısı görülen iller çok yüksek riskli grup içerisinde kırmızı renk ile haritada yer alacak.



Son açıklanan illere göre haftalık vaka sayısı haritası raporuna göre normalleşmeye en yakın iller mavi renk grubu içerisinde yer alan Hakkari, Muş, Şırnak, Batman ve Iğdır olarak sıralandı.

AŞAMALI NORMALLEŞME YAŞANACAK SARI RENKLİ GRUPTA YER ALAN ŞEHİRLER HANGİLERİ?

Aşamalı normalleşme yaşanacağı açıklanan sarı renkli orta riskli grup içerisinde yer alan şehirler; Afyon, Ağrı, Ankara, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kahramanmaraş, Mardin, Tunceli, Uşak, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Bartın ve Karabük olarak açıklandı.

YENİ KISITLAMA KARARI GELECEK YÜKSEK RİSKLİ ŞEHİRLER HANGİLERİ?

Vaka sayısı yüksek olan kırmızı renkli şehirler arasında ise Adıyaman, Giresun, Konya, Ordu, Sakarya, Samsun, Rize, Tokat, Trabzon, Aksaray, Karaman ve Osmaniye olarak sıralandı.



OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK, RESTORAN VE KAFELER AÇILIYOR MU?

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son dakika açıklama ile yüz yüze eğitimin 2 Mart 2021 tarihine ertelendiği duyurulmuştu. Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak olan kabine toplantısına işaret edilerek toplantı ile alınacak kararlara göre yeni yol haritası belirleneceği ilan edildi.

Restoran ve kafelerin açılması için de kritik kararın Pazartesi günü yapılacak olan kabine toplantısı sonrası ilan edileceği duyuruldu. Yüz yüze eğitim, restoran ve kafeler ile hafta sonu sokağa çıkma yasağı konusunda nihai karar yarın verilecek ve bu karara göre bazı illerde bu yasakların kaldırılacağı belirtiliyor.

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI SAAT KAÇTA?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cuma namazı çıkışı yapılan açıklamada kabine toplantısının Pazartesi günü yapılacağı duyuruldu. Kabine toplantısı ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından illere göre koronavirüs haritası risk tablosu sunulacak. Bu tabloya göre kısıtlamaların kaldırılacağı, normalleşmeye ilk geçecek olan iller ilan edilecek.

Haritada mavi renk ile belirlenen illerde kısıtlamaların kaldırılması beklenirken sarı renkli illerde ise kademeli gevşemeye geçilmesi bekleniyor. Örneğin hafta sonu sokağa çıkma yasağı bu illerde tamamen kaldırılmak yerine saatlerinde gevşeme yapılması bekleniyor. Yine bu illerde yüz yüze eğitimin başlaması, restoran kafelerin HES kodu ile belirli kurallara göre 45 dakikalık süre sınırlaması ile açılması gibi kararların alınması bekleniyor.

Gündem Haberleri