Harita Hazır! 31 İlin Sistemi Değişiyor...

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir anlaşma yaptı. Yapılan seçim ittifakı kapsamında bir komisyon kuruldu.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir anlaşma yaptı. Yapılan seçim ittifakı kapsamında bir komisyon kuruldu.

Komisyon kapsamında süren toplantı ve hazırlıklar bütün sürati ile sürüyor. Son yapılan görüşmeler esnasında masa üstüne sürpriz sayılan bir model oturtuldu. Yeni bir oluşum olarak dillendirilen yeni model ile 2019 senesinde yapılması planlanan seçimde, ülkede bulunan otuz bir şehrin seçim bölgesi olması ve bir harita oluşumu ortaya çıkarıldı.


Yeni Bir Türkiye Seçim Haritası


Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisi ve iktidar partisi arasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet olması mevzuunda kararlaştırılan sistemin uygulanmasının 2019 senesinde nasıl olacağı yol haritasının oluşturulması adına açıklamalarda bulundu. Tam anlamı ile tesis edilmesi amacı ile bu yolun sonuna değin beraber ve birlikte omuz omuza mücadelemiz sürecektir, dedi. Yaptığı açıklama ile bir anda gündeme seçim ittifakı çalışması gündeme oturdu. Bu konuda sıcak saatlerin yaşandığı aktarıldı. Gazete köşelerinde yer alan haberlerin ışığında, Bahçeli, yaptığı açıklamalar ile başladığı iddia edilen seçim ittifakı görüşmeleri kapsamında iki parti arasında yeni bir formül ortaya atıldı. Bundan evvel süren seçim barajı tartışmalarını da sona erdiren bir formül üstünden konuşuluyor. Seçim barajının aynen kaldığı ve daraltılan bölge sistemi üstünden çalışmaların yapılması modeli üstünde yoğunluk yaşandığı söylendi. Görüşülen son toplantıda ortaya yeni bir formül atıldı. Formüle göre, altı ila sekiz arası bir vekil sayısına ulaşan bir il, birden çok seçim bölgesine ayrılacak. Bunun sayesinde hangi partinin etkili olduğu bölge ise o partinin adayı ön plana çıkarılacak. Altı milletvekili üstünden bu gerçekleştirilir ise ülke tam otuz bir seçim bölgesinde birden fazla seçim bölgesine ayrılmış olacak.

Seçim Bölgeli Çoklu Seçim Bölgesi


Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan 2017 tarihinde kabul edilen tartışmalı referandum ile Türkiye Büyük Millet Meclisine gidecek vekil sayısını altı yüze çıkardı. Kurulun belirlediği yeni listeye göre ise tam otuz bir ilin vekil sayısı altı ve üstünde bir rakama tekabül ediyor. Önceleri hem İstanbul hem Ankara hem İzmir hem de Bursa seçim bölgelerine ayrılmıştı. Ön görülen yeni formüllü sistem ile bu illere eklenen iller ile sayı otuz bire çıkıyor. Yeni sistemde çoklu seçim bölgesine sahip yerler otuz bir tane olacak.

Gündem Haberleri