Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunan ve Orta Çağ'dan kalan Harran Sarayı, gelecek sene ziyaretçileri ile buluşmak için hazırlanıyor. Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle ören yeri kazılarının 9 yıldır devam ettiğini açıkladı.
Çalışmaların yıl boyunca devam ettiğine dikkat çeken Önal "Kale sarayın avlusunda yaklaşık 8 metre kültür katı toprağı mevcut. Bunun ilk 4 metresi 2 katın yıkıntılarına ait, diğerleri ise diğer yerleşimciler tarafından oluşturulmuş. Mevcut arkeolojik kazılarımızda teknolojiden de faydalanıyoruz. Taşıyıcı bant sistemi 60 metre uzunluğunda ve kazılan toprak direkt kale dışına taşınıyor. Bu da kazı çalışmalarımıza büyük bir kolaylık ve hız sağlıyor. "ifadelerini kullandı.
Önceki kazı çalışmalarında Zengiler dönemine ait hamam, dikdörtgen planlı kule ortaya çıkmıştı. Çalışmaların saray içerisinde yoğunlaştığını söyleyen Önal, eyvanlar, salonlar ve odaların ortaya çıktığını, 4 odadan birinin açıldığını ve bu odanın 7 metre yükseklikte, 5 metre genişlikte olduğunu belirtti. Bu odaya bağlanan yatak odası olarak kullanılmış bir oda daha meydana çıktı.
SARAY ŞU ANDA ZİYARETÇİLERE KAPALI
Prof. Dr. Mehmet Önal, sarayın şu anda ziyaretçilere kapalı olduğunu, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve restorasyon çalışmalarının tamamlanması gerektiğini, ziyaretçilerin saraya ulaşması için bir köprü yapılmasının planlandığını, proje tamamlandığında önümüzdeki yıl ziyaretçilerin Harran Sarayı ile buluşacağını aktardı.