Hatay depremi sonrası deprem uzmanları açıkladı! Depremler devam edecek mi, beklentiler neler?

Hatay’da gerçekleşen depremlerin ardından deprem uzmanlarından yeni açıklamalar geldi. Deprem uzmanları bu son depremler hakkında farklı açıklamalar yaparlarken bundan sonrası için de bazı uyarılarda bulundular.

Türkiye’de deprem felaketi gündemin en önemli maddesi olmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7, Elbistan ilçesi merkezli 7.6 şiddetlerinde gerçekleşen depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olmuştu. Ancak depremlerin ardı arkası bununla kesilmedi. Bu akşam Hatay’ın Defne ilçesinde önce 6.4 ve 3 dakika sonrasında da 5.8 şiddetinde iki ayrı deprem gerçekleşti. Bu yeni depremler Hatay’da yeni yıkımlara neden olurken gözler deprem uzmanlarına çevrildi.

4 AY DAHA SÜRECEK!

Deprem bilimi çalışmaları ile bilinen jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıklamalarda bulunarak, “Sanki büyük artçı depremler arama kurtarma çalışmaları bitsin diye bekledi. Hatay’da gerçekleşen depremle yıkılmayan bazı yapılar da yıkıldı. Artçı depremler bu boyutta en az 4 ay daha devam edecek. Vatandaşlarımız hasarlı evlere girmemelidirler.

6.4 şiddetindeki deprem 16 saniye sürmüştür. Çıkardığı gerginlik ise 7.9’luk bir depremin 176’da biridir. Kabaca 7 ton TNT bombası gücündedir. Kırık boyu da 30-40 kilometredir. Bu kırık Hatay’dan Suriye’ye uzanmaktadır. Bu son depremlerle toplam kırık boyu 440 km’ye ulaşmıştır.” dedi.

BİNALAR YIKILMALI

Hasarlı binalara dair çok önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “6.4 şiddetindeki deprem ile ağır hasarlı binalar yıkıldı, orta hasarlılar ağır hasarlı, az hasarlılar orta hasarlı, hasarsızlar ise az ve orta hasarlı hale geldiler. Az hasarlı yapılar da içerisinde olmak üzere tüm yapıların güvenlik için yıkılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

ANTAKYA BÜYÜK DEPREMİ ÖNLENDİ!

Antakya ile alakalı iyi bir haber de veren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kişisel görüşüme göre Kahramanmaraş depreminin 7.9 şiddetinde olması, Hatay’ın güneyine kadar kırılmanın gerçekleşmiş olmasının olumlu bir yanı da var. Bu son 6.4 şiddetindeki depremin de etkisiyle Antakya’da beklenen büyük depremin olma olasılığı ortadan kalkmıştır. Bu bölgede büyük deprem önlenmiştir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

GECİKMİŞ ARTÇI DEPREMLER

Bir diğer deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş ise yaptığı değerlendirmede, “Yerin derinliğindeki akmalar gecikmiş artçılarla devam ediyor. Pazarcık depremi doğrultusunda dik fayda Elbistan depremi, o depremin de doğrultusunda paralel gecikmiş 6.4 Hatay depremi oluştu. İlk iki depremin artçıları ile bu deprem öngörülüyordu. Bunlar gecikmiş artçı depremlerdir.” ifadelerini kullandı.

Gündem Haberleri