Hayvanseverler Dikkat! Bunu Köpeğine Taktırmayanlara 10 Bin TL Ceza Kesilecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında yapılan protokol hayvanseverleri çok yakından ilgilendiriyor. Buna göre evcil hayvanlarına 2021 yıl sonuna kadar mikroçip taktırmayan vatandaşlara para cezası verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol gereği sahipli olan kedi, köpek ve gelinciklere sahipleri tarafından mikraçip taktırılması zorunlu hale getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ilgili yönetmeliğe göre 2021 yıl sonuna kadar köpeklere, 2022 yıl sonuna kadar da kedilere ve gelinciklere mikroçip takılması mecburiyet haline getirildi.

HAYVANLAR SOKAKLARA TERKEDİLEMEYECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni uygulamasının hayvanların sokağa atılıp kaderlerine terkedilmesinin önlenmesi, çalınan ve kaybolan hayvanların kolay bir şekilde bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının veterinerlerin kontrolü altına alınması gibi faydalarının olacağı bildirildi.

KÖPEKLER İÇİN 2021 YIL SONUNA KADAR SÜRE VAR

Hayvanlara takılacak olan mikroçipler konusunda serbest veteriner hekimlere kimliklendirme yetkileri verilmeye başlandı. Köpek sahipleri 2021 yıl sonuna kadar yetkili veteriner hekimlere başvurarak köpeklerine mikroçip taktırabilecekler. Bu şekilde köpek sahibi vatandaşlar herhangi bir cezai işlem ile karşı karşıya kalmayacaklar.

YETKİLİ VETERİNER KLİNİKLERDE MİKROÇİP TAKILACAK

Köpeklerine mikroçip taktırma işlemini yaptırmak isteyen vatandaşlar yetkili veteriner kliniklere hayvanlarını götürecekler. Burada köpeklerin iki ön kol kemiklerinin arasına mikroçip takılacak. Ayrıca bu çipe bağlı bir de pasaport düzenlenerek hayvan sahiplerine verilecek. Bu şekilde köpekleri çalınan ve kaybolan vatandaşlar hayvanlarını kısa bir süre içerisinde bulabilecekler. Ayrıca hayvan sahipleri köpeklerini sokağa bırakıp terk edemeyecekler.

HAYVANINA MİKROÇİP TAKTIRMAYANA 10 BİN TL PARA CEZASI

Köpeklerine mikroçip taktırmak isteyen vatandaşlar bu işlem için ne kadar ücret ödeyeceklerini de merak ediyorlar. Bu işlem için vatandaşlar veteriner hekimlere 75 TL ödeme yapacaklar. Esasında bu ücret 225 TL'ydi ancak Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği çip konusunda destek olma kararını verdiler. Bunun için de maliyet düşürüldü. Bu işlemi yaptırmayan ve 2021 sonuna kadar köpeklerine mikroçip taktırmayan vatandaşlara ise 10 Bin TL para cezası verilecek.

Gündem Haberleri