Hemen hemen her gün tüketiyoruz! Ölüm riskini ikiye katladığı ortaya çıktı!

Hemen hemen herkesin her gün tükettiği bazı içecekler hakkında çok önemli uyarılar yapıldı. Bazı hastalıkları olan kişiler bu içecekleri tüketerek bilmeden ölüm risklerini ikiye katlıyorlar.

Günlük yaşamımızda sık sık tükettiğimiz bazı içecekler için çok önemli uyarılar yapıldı. Kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle masum görünen bazı içeceklerin aslında çok tehlikeli olabildikleri ortaya çıktı. Bu hastalıklar genellikle damarlarda yağ birikmesinin yanında kan pıhtılarından kaynaklanıyor. Yüksek kan basıncına sahip olduğunuzda ise oluşan ekstra baskı ölüm riskini yükseltiyor. Yanlış beslenme ise kardiyovasküler hastalıkları tetikleyerek erken ölümlere davetiye çıkarıyor.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜKSELTİYOR!

Doktorların kardiyovasküler hastalığı olan hastalarına yaptıkları en önemli uyarıların başında aşırı kilolu olmamak, egzersiz yapmak, yüksek kolestrole sahip olmamak ve sigara kullanmamak oluyor. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar kahvenin de bu hastalıkları tetiklediğini ortaya çıkardı. Journal of the American Heart Associaton’da yayınlanan yeni çalışmaya göre günde iki fincan veya daha fazla kahve içilmesi yüksek tansiyona sahip kişilerde kardiyovasküler hastalıklarından ölüm riskini iki kat yükseltiyor.

YEŞİL ÇAY DENGELİYOR

Yapılan çalışmada kahve tüketimine dair bazı önerilerde de bulunuldu. Günde iki fincan veya daha fazla miktarda tüketilen kahve ölüm riskini yükseltirken bunu dengeleyebilmek mümkün olabiliyor. Buna göre kahve içmekten vazgeçemeyenler günde 1 fincan kahve içebilirler. Ancak bunun dengelenmesi için günde bir fincan da yeşil çay içilmesi gerekiyor. Bu şekilde kahve içenlerin kardiyovasküler hastalığa bağlı olarak ölüm risklerinde bir artış meydana gelmediği bildirildi.

İlgili araştırmayı yapan uzman doktor Hiroyasu Iso konuya dair, “Elde edilen bulgular şiddetli yüksek tansiyona sahip olan kişilerin kahve tüketiminden kaçınmalarının gerektiğini ortaya koyuyor. Şiddetli hipertansiyonu olan kişiler için ise kafein çok daha fazla etkili olabiliyor. Bu kişilerde kafeinin koruyu etkilerine karşın zararlı etkileri baskın çıkıyor ve ölüm riskleri artıyor.” dedi.

Gündem Haberleri