Herkes İstanbul'u Beklerken Deprem Uzmanları O İli İşaret Etti!

Ülkemizde son haftalarda peş peşe birçok deprem yaşanıyor. Deprem bölgesi olan Türkiye'de İstanbul depremi beklenirken uzmanlar bambaşka bir ili deprem için uyardı.

Son dönemde Akdeniz'de peş peşe depremlerin yaşanması herkesi tedirgin ediyor. Türkiye'nin içerisinde olduğu Akdeniz- Himalaya deprem kuşağının en büyük özelliği büyük levhalar arasında yer alan birçok levhanın bulunması olarak yorumlanıyor. Bu da Türkiye'nin fay zonları üzerinde bulunuşunu ve tam bir deprem ülkesi olduğunu ortaya koyuyor.

Ülkemiz sınırlarından geçen Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı, Kuzey anadolu ve Doğub Anadolu Fay Zonları ile Batı anadolu Faylı Açılma Hatları sık sık deprem üretiyor. Akdeniz ve Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin büyüküğü zaman zaman 4'ü aşsa da enellikle 2-3.5 arasında seyrediyor. Ancak bu peş peşe olan irili ufaklı depremler herkesi endişeye sürüklüyor.

DEPREM DÖRT BİR YANI SARDI! ANTALYA, KIBRIS, ANAMUR...

5 Ocak'ta Antalya'nın Alanya ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi ve deprem tüm Antalya'da hissedildi. Bu depremden tam altı gün sonra yavru vatan Kıbrıs'ın güneybatı açıklarında sabaha karşı 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kıbrıs'ta yaşanan deprem, Mersin, Adana, Antalya ve hatta Konya da dahil olmak üzere birçok ilde hissedildi.

13 Ocak'ta ise Mersin'in Anamur ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem oldu.

KAYSERİ'DEKİ DEPREM GÖZLERİ İÇ ANADOLU'YA ÇEVİRDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) alınan son bilgilere göre bugün saat 02.28'de Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde deprem meydana geldi. Ankara dahil birçok ilde hissedilen deprem, kısa sürede paniğe neden oldu.

Uzmanlar, depremin Kayseri'den geçen kuzeydoğu-güneybatı hatlı bir fay zonunun üzerinde meydana geldiğini ve bu depremin İç Anadolu'nun depremler açısından riskli olduğunu gösterdiğini dile getiriyor. İç Anadolu bölgesinde bu fay zonu sebebiyle 6 ve 7'nin üstünde de depremler görülebileceğinii altını çizen uzmanlar, deprem hakkında acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

ÜÇ FAY ZONU HATAY'DA BİRLEŞİYOR

Akdeniz bölgesinde üç büyük fay zonu Hatay'da birleşiyor. Hatay'da son yıllarda büyük bir deprem yaşanmadı ancak u bölge sismolojik açıdan önemli bir alanı oluşturuyor. Hatay'da yaşayan vatandaşlar depreme karşı her an hazırlıklı olmalı ve depreme dayanıklı konutlarda ikamet etmeli.

Öte yandan Hatay'da son deprem 1992 yılında gerçekleşmiş ancak deprem orta büyüklükte olduğu için can ve mal kaybına neden olmamıştı.

Gündem Haberleri