Hurda Aracı Olanlar Dikkat! İçişleri Bakanlığı Genelge Yayımladı: Toplatılıyor!

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine Hurda/ Atıl Araçların Toplatılması konulu genelge gönderdi. Genelgede trafik düzenini bozan ve çevre kirliliği yaratan hurda araçlara uygulanacak işlemler paylaşıld

İçişleri Bakanlığı, trafik güvenliğini tehlikeye atan cadde, sokak ve meydanlardaki hurda araçlar hakkında harekete geçti. Bakanlık konu ile ilgili 81 İl Valiliğine ''Hurda/ Atıl Araçların Toplatılması'' konulu genelge yolladı.

Bakanlığın genelgesinde, nüfus ve araç yoğunluğunun artışı göz önünde bulundurularak park alanı ihtiyacının giderek arttığını, bunun da trafik güvenliğini ve yoğunluğunu olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Genelgenin devamında cadde ve meydanlar gibi ortak kullanım alanlarında ya da özel mülkiyete uzun süre bırakılan hurda, hasarlı, atıl ya da kullanılamaz durumdaki araçların çevre ve görüntü kirliliğine yol açması ve ayrıca patlama riski de oluşturduğu ifade edildi.

HURDA ALANLARI BELİRLENECEK!

Genelgede hurda araçlara ilişkin alınacak önlemler kapsamında 5393 sayılı Belediye Kanununun 15'nci maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 72nci maddesi uyarınca belediye sınırları içerisinde belirlenmeyen hurda alanı bulunuyorsa belediyelerin kendilerine ait bir hurda alanı belirlemesi istenecek. Araçların niteliklerine göre belediye tarafından belirlenen hurda depo alanları ya da otoparklarda muhafaza edilmesi gerekecek.

KALDIRILMAYAN HURDA ARAÇLAR TRAFİKTEN MEN EDİLECEK

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 174'üncü maddesi kapsamında karayolu kullanımını engelleyecek şekilde uzun süre park edilmiş ya da terk edilmiş araçların trafik zabıtasıyla beraber 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 6 ncı ve Karayolu Trafik Yönetmeliğinin 7 ve 9 uncu maddeleri gereğince emniyet ve jandarma hizmetleri sınıfındaki diğer personel ve belediye zabıtası tarafından tespit edilecek ve ruhsat sahiplerine araçlarını bölgeden kaldırmaları konusunda uyarı yapılacak. Uyarıya rağmen araçlarını kaldırmayan kişilerin araçları trafikten men edilecek.

TESLİM ALINMAYAN ARAÇLAR SATIŞA ÇIKARILACAK

Karayolları Trafik Kanununun Ek 14 üncü maddesi gereğince buluntu olan ya da kanun hükümlerine göre trafikten men edilerek alıkonulan ancak sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan ya da aranmayan araçlar Milli Emlak Müdürlükleri tarafından satışa çıkarılacak.

Tespit edilen hurda araçların hurda depo alanlarına kaldırılmasına ya da yediemin otoparklarında muhafaza altına alınmasına ilişkin ilerlemeler üçer aylık dönemler halinde İçişleri Bakanlığına gönderilecek.

Konuya ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla çeşitli broşürler hazırlanacak, sosyal medya üzerinden de bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Gündem Haberleri