İçişleri Bakanlığı 1 Haziran Kademeli Normalleşme Genelgesi! İşte Haziran Ayının Yeni Normalleşme Kuralları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı haziran ayı kademeli normalleşme kararlarına dair esasları İçişleri Bakanlığı açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge mile Haziran ayı normalleşme kuralları belli oldu. Kafeler, restoranlar hangiş şartlarda açılacaklar? Düğünlere nasıl izin verilecek? Halı sahalar ve spopr salonları hangi kuralları uygulayacak açık olacaklar?

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haziran ayında uygulanacak olan kademeli normalleşme kararları genel olarak açıkladı. İçişleri Bakanlığı ise alınan kararların detaylarını 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile duyurdu. Haziran ayı normalleşme takviminde neler var? Hangi kurallar uygulanacak? Detaylar neler?

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sokağa çıkma yasaklarında değişiklik yapıldığı bildirildi. Buna göre Pazar günü hariç olmak üzere sokağa çıkma yasakları 22:00'da başlayacak ve 05:00'da sona erecek. Pazar günü ise tam gün sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Cumartesi akşamı saat 22:00'da başlayacak olan sokağa çıkma yasağı Pazartesi sabahı 05:00'da sona erecek.

Koronavirüs aşısı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındaki gençler için hebel sokağa çıkma yasakları haricinde özel bir sokağa çıkma yasağı uygulaması yapılmayacak. Aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar genel sokağa çıkma yasağı uygulanan günler haricinde yalnızca 10:00 ile 14:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler. Diğer satlerde sokağa çıkmak yasak olacak. 65 yaş üzeri ve 18 yaş altı tüm vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecek. Ancak yüz yüze eğitimdeki öğrenciler bu kapsamın dışında tutulacak.

Öte yandan diğer sokağa çıkma yasağı kuralları aynı şekilde devam edecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI!

Kademeli normalleşmenin ikinci etabı olan 1 Haziran sonrasında sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı günlerde ve saatlerde şehirlerarası seyahat yasakları da uygulanacak. Bu süreler dışında kalan gün ve sürelerde ise şehirlerarası seyahatlerde herhangi bir kısıtlama olmayacak.

KAFE, RESTORAN VE LOKANTA GİBİ İŞLETMELERİN AÇILMASINDA UYGULANACAK KURALLAR

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kafe, restoran, pastane ve lokanta gibi yeme ve içme yerleri Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi kurallarının tamamına uymak zorunda olacaklar. Bu işletmelerde müşteri kabul edilecek masalar arasında her yönden 2 metre mesafe olacak ve yan yana sandalyeler arasında da 60 cm mesafe bırakılacak.

Aynı masada açık alanlarda 3 ve kapalı alanlarda 2'den fazla müşteri kabul edilemeyecek. Bu işlermeler Pazar günleri hariç diğer tüm günlerde 07:00 ile 21:00 arasında masada servis, gel-al ve paket servis hizmeti verecekler. 21:00 ile 24:00 saatleri arasında ise sadece paket servis yapılabilecek. Pazar günleri de sokağa çıkma yasakları olacağı için yalnızca paket servis ile faaliyette bulunulabilecek.

AÇILMALARINA İZİN VERİLECEK DİĞER İŞLETMELER

İçişleri Bakanlığı açılmalarına izin verilecek iş yerlerini sinema salonları, kahvehane, kıraathane, dernek lokali, çay bahçesi, internet kafeler, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları, lunaparklar ve tematik parklar olarak açıkladı. Bu işletmeler Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan işkolu için ayrı ayrı belirtilen kurallara eksiksiz olarak uymak zorunda olacaklar.

Kahvehaneler ve kıraathanelerde herhangi bir şekilde oyun oynanamayacak. Açık alanlarda masalarda 3 ve kapalı alanlarda masalarda 2 müşteri aynbı anda oturabilecekler.

Sinema salonlarında ise bir koltuk dolu ve bir koltuk boş yüzde 50 kapasite sistemi ile müşteri kabul edilebilecek. Sinemalar 07:00 ile 21:00 sattleri arasında açık olabilecekler.

Öte yandan kapalı yüzme havuzları, saunalar, nargile salonları, gazinolar, tavernalar, birahaneler, hamamlar açılamayacaklar.

AVM'ler 07:00 ile 21:00 saatleri arasında açık olabilecekler.

Zincir marketler ve diğe riş yerleri indirim kampanyalarını yoğunluk olmaması için tek bir gün için değil bir haftalık yapabilecekler.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI MESAİ SATALERİ

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmakta olan 10:00 ile 16:00 saatleri arasındaki mesai saatlerinde bir değişiklik olmayacak. Uzaktan ve dönüşümlü mesai sistemine devam edilecek. Bu sistem Haziran sonuna kadar uygulamada kalacak.

DÜĞÜNLER VE NİKAHLAR NASIL YAPILACAK?

Nikah törenleri ve nikah merasimleri açık alanlarda Sağlık Bakanlığı'nın kurallarına uymak şartıyla yapılabilecek. Masa ve sandalyelerin arasında yeteri kadar mesafe bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek – içecek ikramının yapılmaması kuralları getirildi. Kapalı alanlarda düğün ve nikahlarda kişi başı 6 metrekare alan bırakılacak. Düğünler azami 100 davetli ile sınırlı olacak. Nişan ve kına etkinliklerine ise 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.

Gündem Haberleri