İçişleri Bakanlığı Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi Yayımlandı!

İçişleri Bakanlığı tarafından tam kapanma tedbirleri başlığında 81 il valiliğine genelge gönderildi. Bu genelge ile tam kapanma sokağa çıkma yasağı günlerinde uygulanacak olan tedbirler açıklandı. Tam kapanma sokağa çıkma yasağı kuralları nelerdir?

Türkiye 81 ilde tam kapanmaya gidiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere tam kapanmaya ilişkin genelge gönderildi. Tam kapanma tedbirleri konulu genelge ile sokağa çıkma yasağında uygulanacak olan tüm kurallar açık bir şekilde ilan edildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TAM KAPANMA TEDBİRLERİ GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelgesinde 14 Nisan'dan itibaren kısmi kapanma sürecine girildiği ve tedbirler sonrasında salgının artış hızında bir yavaşlama ile gerileme meydana geldiği ifade edildi. 26 nisan'da yapılan kabine toplantısında ise kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçileceği vurgulandı. Bu kapsamda 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19:00'dan itibaren 17 mayıs 2021 Pazartesi saat 05:00'a kadar tam kapanma sürecinin uygulanacağının altı çizilerek yeni kurallar açıklandı.

Yapılan duyuruya göre sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı günlerde üretimm, imalat, lojistik ve tedarik zincirlerinin aksamaması ve sağlık, tarım, orman faaliyetlerinin devam edebilmesi için bazı yerlerin ve kişilerin sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulacakları bildirildi. Sokağa çıkma yasağı muafiyetlerinin zaman ve güzergah ile sınırlı olacağı ve bu durumun suistimal edilmesi halinde adli ve idari yaptırımların uygulanacağı belirtildi.

BAKKALLAR VE MARKETLER HANGİ SAATLERDE AÇIK OLACAKLAR?

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, tatlıcılar ve kuruyemişçiler saat 10:00 ile 17:00 arasında açık olabilecekler. Vatandaşlar bu iş yerlerinden ihtiyaçlarını araç kullanmamak şartıyla ikametlerin yürüme mesafesinde kalarak görebilecekler. Bu işletmeler aynı saatler içerisinde online satış yoluyla da satış yapabilecekler. Zincir ve süper marketler ise pazar günleri kapalı olacaklar.

Yine İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde yeme içme yerleri olan lokanta, kafe, restoran, pastane gibi işletmeler yalnızca paket servis yoluyla faaliyet gösterebilecekler. Yeme içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları Ramazan ayının sonu olan 13 Mayıs'a kadar 24 saat esasına göre paket servis şekliyle çalışabilecekler. Ramazan'ın sona ermesi ile bu iş yerleri saat 01:00'a kadar paket servis yapabilecekler.

Tam kapanma döneminde ekmek üretiminin yapıldığı fırın veya unlu mamuller ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin ekmek satan bayileri açık olabilecekler. Vatandaşlar araç kullanmamak şartıyla bu iş yerlerinden ihtiyaçlarını temin edebilecekler. Fırınlar martker ve bakkallara araçlarıyla ekmek servisi yapabilecekler ama sokak aralarında kesinlikle satış yapamayacaklar.

MUAFİYET KAPSAMINDA OLMAYAN İŞ YERLERİ VE OFİSLER KAPALI OLACAK

Muafiyet kapsamına girmeyen tüm iş yerleri ve ofisler sokağa çıkma yasağı süresince kapalı olacaklar. Bu iş yerlerinden uzaktan çalışma haricinde vatandaşlara yüz yüze hizmet verilemeyecek. Sokağa çıkma yasağı süresince konaklama tesislerinde sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izni alanlar hizmet alabilecekler. Konaklama tesislerinde rezervasyon yaptırmak seyahat kısıtlamalarından muafiyet getirmeyecek.

ŞEHİRLERASI SEYAHAT YASAKLARI BAŞLIYOR

Sokağa çıkma yasağı günleri süresince şehirlerarası seyahatlerde zorunlu haller kapsamına girmeyen vatandaşlara izin verilmeyecek. Şehirlerarası seyahatlerde istisna uygulanacak durumlar şöyle olacak:

-Zorunlu bir kamusal görevi yapmak için ilgili kurum tarafından görevlendirilmiş kamu görevlileri
-kendisinin veya eşinin vefat eden birinci derecede yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak isteyenler veya cenaze nakil işlemine refaket edecek olanlar
-Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine gitmek isteyenler
-Kendisinin veya eşinin hastanedetedavi olan birinci derecede yakınına veya kardeşine refakat edecek olanlar
-Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve kalacak yeri olmadığı için ikamet ettikleri yerleşim birimine gitmek isteyenler
-ÖSYM tarafından yapılacak merkezi sınavlara katılacak olanlar
-Askerlik görevini tamamlayıp yerleşim yerlerine dönmek isteyenler
-Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar
-Ceza infaz kurumlarından salıverilenler

Ayrıca şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından bilet alınmadan önce müşterilerin seyahat izin belgesi olup olmadığı kontrol edilecek. Seyahat izin belgesi olmayanlara bilet düzenlenmeyecek. Şehirlerarası toplu ulaşımda araçlar yüzde 50 oranında yolcu kabul edecekler ve HES kodu uygulaması yapılacak.

KAMU ÇALIŞANLARINA ŞARTLI MUAFİYET

Kamu çalışanlarının muafiyetleri de yeniden düzenlendi. Buna göre uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya tabi kamu personelleri herhangi bir özel muafiyete sahip olmayacaklar. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller için yetkili yönetici tarafından görev belgesi düzenlenecek. Bu muafiyet ise görev saatleri ve güzergahında geçerli olacak.

Tarım işçileri için daha önce yayınlanan genelge geçerli olacak.

Gündem Haberleri