İki zam formülü masada! Yeni asgari ücret bu rakamlardan birisi olacak!

Yeni kabinenin belli olmasına sayılı günler kala asgari ücrete yapılacak zammın ne kadar olacağı merak konusu oluyor. Asgari ücret zammında hangi rakam öne çıkıyor, yeni asgari ücret kaç TL olacak?

Asgari ücret zammı ile alakalı son gelişmeler milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor. Temmuz ayının başından itibaren Türkiye’de yeni bir asgari ücret uygulaması yapılacak. Asgari ücrete yapılacak olan ara zammın ne kadar olacağı bu süreçte belirlenecek. Zam kararı alınırken uygulanacak bazı yollar ve hesaplamadaki bazı formüller şimdiden belli oldu.

EKONOMİ YÖNETİMİNİN BELLİ OLMASI GEREK!

Asgari ücret zammının ekonomiye olan etkisinin uygulanacak ekonomi politikasına olumlu veya olumsuz yansımalarının belirlenebilmesi için yeni ekonomi yönetiminin belli olması gerekecek. Yeni ekonomi yönetimi de Cumartesi günü resmen açıklanacak. Asgari ücret zammında karar verilirken iki bakan etkili olacak. Hazine ve Maliye Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı asgari ücrette karar verici olacaklar. Bundan dolayı önce bu isimlerin belirlenmesi gerekiyor.

İLK İŞ ASGARİ ÜCRET ZAMMI!

Yeni kabinenin açıklanmasının ardından göreve başlayacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ilk işi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantıya devam etmek olacak. Bu komisyonda Çalışma Bakanlığı’ndan 5 üye, işverenleri temsilen TİSK’ten 5 üye ve işçileri temsilen Türk-İş’ten 5 üye yer alacak. Asgari ücrete yapılacak olan zam kararı bir veya daha fazla toplantıda alınabilecek. Bu karar için oy birliği değil oy çokluğu aranacak.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM RAKAMLARI NETLEŞMEYE BAŞLADI!

Asgari ücrete yapılacak olan ara zam ile alakalı olarak uygulanacak olan rakamların ne olacağı merak ediliyor. Bu konuda Çalışma Bakanlığı’nın bir çalışması olduğu biliniyor. Hükümete yakın medya organlarında son dönemlerde bazı rakamlar ön plana çıkmaya başladı. Buna göre asgari ücret zammında ilk rakam yüzde 30 oranında zam yapılması şeklinde oldu. Yüzde 30 zam yapılması durumunda net asgari ücret 8.506 TL’den 11.058 TL’ye yükselecek. Asgari ücrete 2022 Temmuz’da da yüzde 30 oranında zam verilmişti.

Asgari ücret zammının üzerine bir de refah payı eklenmek istenirse o zaman da yüzde 35 oranında zam gündeme geliyor. Bu durumda ise 8.506 TL olan net asgari ücret 11.475 TL’ye yükselecek. Bu iki zam oranından birisi Temmuz ayında asgari ücret zammı olacak.

Gündem Haberleri