İlker Başbuğ Atatürk'ün Not Defterindeki Notları İlk Kez Paylaştı

8 no'lu defterin, Atatürk'ün 1922'de Büyük Taarruz öncesi döneminde kaleme aldığını belirten Başbuğ, daha önce kitaplaştırılmış olan defterlerinde de Ankara'dan tedarik edilebileceğini belirtti.

8 no'lu defterin, Atatürk'ün 1922'de Büyük Taarruz öncesi döneminde kaleme aldığını belirten Başbuğ, daha önce kitaplaştırılmış olan defterlerinde de Ankara'dan tedarik edilebileceğini belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı döneminde, Atatürk' ün not defterlerinden bazılarını kitap haline getirip bastıran İlker Başbuğ, kitapta yer almayan 8 numaralı not defterinden açıklamalar yaptı. 8 numaralı defterde yer alan yazılarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerine dair fikirlerini kaleme alan Atatürk'ün bu defterdeki notlarını, Antalya Sanayiciler ve İş Adamları Derneği'nin konuğu olduğu toplantıda paylaştı.

8 no'lu defterin, Atatürk'ün 1922'de Büyük Taarruz öncesi döneminde kaleme aldığını belirten Başbuğ, daha önce kitaplaştırılmış olan defterlerinde de Ankara' dan tedarik edilebileceğini belirtti.


Şaşırtan İlk Cümle


Defterdeki ilk cümleyi ilginç olarak yorumlayan Başbuğ, şunları söyledi: "İlginç, enteresan bir cümle. 1922’de ’Türkiye devletini’ kullanıyor, daha Cumhuriyet'e bir yıl var. Türkiye devleti kafada oturmuş. Temellerine, 'Bugün kurulacak değildir' demesi enteresan. Devam ediyor, diyor ki 'O sarsılmaz temeller binlerce sene evvel kurulmuştur'. Şimdi bu çok önemli, yani binlerce sene evvelde Osmanlı ve daha da geriye gidebilirsiniz. "

Eğitim- İktisat- Sanat- İmar


Not defterinde Atatürk, Türkiye' yi geliştirecek dört ana sütundan bahsettiğini belirten Başbuğ, Atatürk' ün ele bu dört sütunu açıkladı: "Ana sütunlardan birincisi 'eğitim.' Eğitim her şeyin başı. Aslında Türkiye’nin temel sorunu ne derseniz, ben 'eğitim' derim. İkinci sütun ’iktisat’, yani ekonomi. Üçüncü sütun ’sanat’. Ya o kadar önemli ki bu kavramlar, bizim unuttuğumuz veya üstünde pek fazla düşünmediğimiz kavramlar. Dördüncüsü, bir yıl zaman versem benim de aklıma gelmez, dördüncü sütun ’imar’, şehirleşme. Çünkü imar bir noktada sizin kültür noktanızın seviyesi. Bu şehirleri görünce ne görüyorsunuz, felaket bir tablo. Gittikçe şehirlerimiz geriye gidiyor. Ben çocukluğumdaki, 50’li yıllardaki İstanbul’u istiyorum, özlüyorum. Bugün İstanbul’da çok güzel şeyler de var ayrı bir konu ama çok önemli bir konu."

Başbuğ, Mustafa Kemal' in değindiği diğer noktaları şöyle sıraladı: İnsanlığa hürmet, vatan ve millet sevgisi, bağımsız yaşamak ve şerefli olmak. Defterden bilgiler sunan Başbuğ, Atatürk' ün Cumhuriyet ile ilgili fikirlerine değinerek, güzel ahlak ile ilgili görüşlerine de eğildi.

Gündem Haberleri