İstanbul'un en prestijli caddesi konumunda olan Bağdat Caddesinde, Kentsel Dönüşüm Yasası ile hızlı bir dönüşüm sürecindeki projeler tüm hızıyla sürüyor.
Bağdat Caddesinde, Kentsel Dönüşüm Yasası ile hızlı bir dönüşüm sürecindeki projeler tüm hızıyla devam ediyor.Devam eden 76 projede Mesa’dan Aydoğan înşaat’a, İnanlar’dan Sadıkoğlu’na kadar çok sayıda şirket dönüşüm çalışmaları yürütüyor.
Bağdat Caddesinde proje sayısının ve konut talebinin çoğalması, kur artışlarının da etkisi ile fiyatlarda yüzde 30'lara varan gerileme yaşandı.
Bağdat Caddesi İstanbul'un en prestijli caddesi konumunda. En önemli markaların bir arada olduğu, dünyanın en ünlü dördüncü alışveriş caddesi.
Bağdat Caddesi, Kadıköy’den Maltepe’ye kadar 14 kilometre boyunca uzanıyor. Yaklaşık 7 kilometrelik kısmındaki butikleri, dükkânları ve restoranlarıyla New York’un ünlü 5. Caddesi ve Paris’in Şanzelize Caddesi ile yarışıyor.
İnşaat çalışmalarının en hızlı yürütüldüğü lokasyonlardan biri haline gelen bölge, bu süreçle birlikte 1960’lı ve 1970’li yıllarda yapılan konutlar, kentsel dönüşümle birlikte yenilenmeye başladı.
Proje Sayısının ve Konut Arzının Artmasıyla Fiyatlar Düşüyor
Bağdat Caddesinin çeşitli bölgelerinde yer alan 76 projede çok sayıda şirket, dönüşüm çalışmaları sürdürüyor. Proje sayısının ve konut arzının giderek artması ile bölgedeki fiyatlarda düşmeye başladı.
Geçtiğimiz yıllarda çok yüksek rakamlara ulaşan konut fiyatlarında şuan yüzde 30'lara varan oranda bir gerileme söz konusu. Bu durumun kentsel dönüşümle gelen konut arzının yanı sıra döviz kurunda yaşanan artışlarında etkili olduğu belirtiliyor.
Kentsel dönüşüm projesi geliştirme konusunda birbirleriyle yarıştığı inşaat şirketlerinin, bölgenin sahil kısmı daha değerli olduğunu öne çıkarıyor. Sahil yakınlarında metrekare fiyatları 5-6 bin dolar seviyesinde seyrederken, sahilden uzaklaştıkça metrekare satış fiyatları 3-4 bin dolar seviyelerine düşüyor.
Era Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, Bağdat Caddesinin eskilerde zemin katlarının dükkan, üst katlarının ise konut olarak kullanıldığın belirtti. Günümüzde ise bu caddenin, dünyaca ünlü markaların toplandığı ve binaların tamamının işyerine dönüştüğünü dile getiriyor.
Bağdat Caddesi’nde satışı süren projelerde yüzde 30’lara varan oranlarda fiyat gerilemesi olduğu görülüyor.
Aydo-ğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan Bağdat Caddesi ve çevresinde yaklaşık olarak 30 yılda 50’den fazla konut projesi geliştirdiklerini dile getirdi.
Aydo-ğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, “Aslanpark, İstasyon-park, Aydoğanpark gibi projelerimizin satışta olduğu bu bölgenin dinamiklerini çok iyi biliyoruz. Son dönemde Bağdat Caddesi’nde olması gerekenden çok fazla bina yenilenince insanlar projelerin öne çıkmasını bekliyor. Ancak şu anda arz talebin önüne geçmiş durumda” dedi.
Aydo-ğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, inşaat şirketleri arasında yoğun rekabetin yaşandığı Bağdat Caddesinde, müteahhitlerin mülk sahiplerine taşınma bedelleri, kira yardım bedelleri gibi birtakım harcamalarla çok ağır yükler altına girdiğini belirtiyor. Bazı zamanlarda 1 yıla kadar çıkan ruhsat sürecinden kaynaklı inşaatlara başlamakta geç kalındığı için bina teslim sürelerinin uzadığını vurguladı.