İstanbul'da Baraj Doluluk Oranları Endişe Veriyor

İstanbul'da baraj doluluk oranları endişe verici seviyelere düştü. Son 10 yılın en düşük seviyelerine ulaşan Alibeyköy Barajı'nda sular altında olması gereken bölgelerde otlar yeşerdi.

Azalan yağış oranları ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kuraklık tehlikesi yarattı. İstanbul'da bulunan barajlarda su doluluk seviyeleri endişe verici oranda düştü. Özellikle Alibeyköy Barajının son görüntüsü görenleri şaşkına çevirdi.

İstanbul'da açıklanan baraj doluluk oranları son dönemde yaşanan kuraklığı gözler önüne serdi. Tüm barajlarda oldukça düşen su seviyeleri, Alibeyköy Barajında son 10 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. Yüzde 17,5'e kadar düşen su seviyesi nedeniyle bu zamana kadar sular altında kalan bölgelerde biten otlar ve yıllar sonra yeniden gün yüzüne çıkan Güzelce Kemeri dikkat çekti.

Sular Altında Kalan Güzelce Kemeri Gün Yüzüne Çıktı

Yapımına 1975 yılında başlanan ve 1983 yılında su tutmaya başlayan Alibeyköy Barajı havzasında bulunan, ve baraj sularıyla birlikte artık görülmeyen Mimar Sinan'ın eseri Güzelce Kemeri, yıllar sonra yeniden gün yüzüne çıktı. 

Baraj havzasında daha önce sularla dolu olan bölgelerin büyük bir kısmı artık kurudu. Öyle ki doluluk seviyesi yüzde 17,5'e kadar düşen Alibeyköy Barajının su toplama havzası neredeyse tamamen otlarla kaplandı.

Barajların Doluluk Oranları Açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi resmi olarak İstanbul'da bulunan barajların doluluk oranlarını açıkladı. Verilere göre İstanbul'a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranları yüzde 31,5'e kadar düştü. Düşen su seviyesi ise İstanbul'da beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşanacağını gözler önüne serdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi açıkladığı verilere göre, Alibey'de yüzde 17,5, Büyükçekmece'de yüzde 34,48, Darlık'ta yüzde 28,39, Elmalı'da yüzde 29,43, Istırancalar'da yüzde 36,13, Kazandere'de yüzde 4,85, Ömerli'de yüzde 35,37, Pabuçdere'de yüzde 4,99, Sazlıdere'de yüzde 36,96 ve Terkos'ta ise yüzde 37,58 olarak ölçüldü.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından ölçülen verileri kamuoyu ile paylaşmış ve son 50 yılın en sıcak Aralık ayının yaşandığını duyurmuştu. Yağış miktarlarının da beklenen seviyede gerçekleşmemesi Türkiye genelinde ciddi bir kuraklık tehlikesi yarattı. Yetkililer, vatandaşları su kullanımı konusunda duyarlı olmaları yönünde uyardı. 

Gündem Haberleri