İstanbul'da denizaltı heyelanı ve tsunami riski olan yerler! Prof. Dr. Şükrü Ersoy açıklama yaptı!

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy Marmara için tsunami uyarısı yaptı. Olası bir depremde nerelerin tsunami riski ile karşı karşıya kalacağını açıklayan Şükrü Ersoy detaylı bir açıklama yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy olası bir İstanbul depremi ile alakalı olarak bazı açıklamalar yaparak vatandaşlara uyarılarda bulundu. İstanbul ve çevresinde duble bir tehlike olduğunu söyleyen Şükrü Ersoy tsunami riskinin detaylarını açıkladı.

EN KÖTÜSÜNÜ DÜŞÜNÜP TEDBİR ALMALIYIZ

Türkiye’nin yüzde 100 deprem ülkesi olduğunu ve ülkede deprem yaşanmayacak bir bölge olmadığını söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Çıkıp konuşuyorlar deprem olursa 6.5’i geçmez, bilmem ne olmaz. Ya olursa bunun vebalini bu arkadaşlar ödeyecekler mi? Ben en kötüyü düşünerek tedbir almaktan yanayım. Tarihte olan depremlere baktığımızda İstanbul çevresinde 1 yıl içerisinde 2 tane 7 büyüklüğünde deprem olmuş. Bu kapasitenin olduğunu görüyoruz. Ne kadar kırılma olacağını bilmiyoruz. En küçük kırılma bile 40 km olsa 7.2 şiddeti demektir. 2019’da 5.8 şiddetindeki depremde neler yaşandığını hatırlıyoruz. O büyük depremin sadece provasıydı.” dedi.

İSTANBUL'DA TSUNAMİ RİSKİ OLAN YERLERİ AÇIKLADI

İstanbul depreminin tsunami oluşturabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da yani Marmara’da bir deprem olması ile denizaltı heyelanı gerçekleşecek ve bu da tsunamiyi tetikleyecek. Şöyle anlatalım; çukurların yamaçlarında çamurlar var. Eğer o çamurlar depremle silkelenirse denizaltı heyelanı olur. Bu daha önce olmuş. En potansiyel tehlike yeri de Doğu Marmara’dır. Çınarcık açıkları ile Tuzla açıklarında tsunaminin yüksek olmasını sağlayacak koşullar bulunuyor.

Belirttiğimiz bölgelerde tsunaminin kuzeye doğru 4 metre, güneye doğru 6 metre olabileceğine dair simülasyonlar var. Tsunami direkt olarak cepheden gelmek değildir. Bazen burunlara çarpıp dönüp açı değiştirerek içeri girebilir. Mesela Sarayburnu’na çarpan daşgalar dönerek Eyüp’e falan gelebilir. Şunu da söyleyelim deprem anında tsunami oluşma riski 3 depremde birdir.” ifadelerini kullandı.

TSUNAMİ OLURSA NE YAPILMALI?

Tsunami riskine karşı yapılması gerekeni de açıklayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Tsunami oldu diyelim, ne yapacağız. Bunları şimdiden konuşmamız gerekiyor. Ya kaçacaksın, ya tsunamiyi durduracaksın ya da yönlendireceksin. Yani bir strateji belirlemiş olman gerekiyor. Afet hazırlığı böyle olur. Kıyılarda mekansal planlamanın yapılması gerekiyor. Marmara’da denize sıfır yapı yapmak çok da akılcı bir iş değil.” şeklinde konuştu.

Not: Haberimizde konunun uzmanı bilim insanının açıklamalarına yer verilmiştir. Deprem veya tsunami gibi doğal afetler önceden bilinebilen konular değildir. Olasılıklar üzerinden tamamen bilimsel çıkarımlar yapılmaktadır. Bu da bu doğal afetlerin mutlaka gerçekleşeceği anlamına gelmemektedir. 

Gündem Haberleri